”Det här är ju ett strukturellt problem”, säger min vän och beställer en öl. Vi står vid baren, under den gigantiska G4S-grafitton i Barbros loungesegment. Det är fredag, cirka midnatt, och inte precis folktomt – men betydligt glesare än det borde vara.
Och det är också precis vad han åsyftar. Att folk väljer gamla, beprövade uteställen, en löningshelg som denna, när det händer något så pass innovativt och unikt som Barbro. Det är inte arrangörernas fel och det är inte folket som är dumma, trista eller fega. Problemet ligger i hur Luleås uteliv ser ut idag.
När en eller ett fåtal aktörer har näst intill monopol på nöjeslivet uppstår en slentrianmässig rutin. Det är sällan som nya, spännande människor arrangerar nya, spännande grejer; och då blir det också svårt att bryta nattlivsmönstren när något sådant här väl händer. Detta gäller klubbscenen – som ju en gång i tiden varit extremt vital i Luleå – men även andra typer av kulturella evenemang. Frekvensen av lokalbandsspelningar har till exempel också sjunkit drastiskt. Den typen som kidsen brukade arrangera på Lillan, ni vet.
Och vi blir liksom svältfödda till den punkt där vi inte längre känner hunger när något nytt väl serveras. Ett strukturellt problem, eller en ond cirkel. För att bryta den behövs det helt enkelt att fler gör som Barbrokollektivet. Istället för att bara klaga på att det inte händer något nytt i Luleå (ungefär som jag gör i den här krönikan) så tog de saken i egna händer. Ju fler som gör samma sak – och ju oftare – desto självklarare kommer den nattliga publikens tillströmning bli.
Nu påstår jag absolut inte att årets Barbro var ett misslyckande. Tvärtom tyckte jag att arrangemanget i sig var minst lika fantastiskt som tidigare år, med alldeles klockrena bokningar och oslagbar stämning. Lördagens urban market gav dessutom möjlighet att hitta lokalproducerade konstfynd, och stunderna vid fussballbordet gav mig mer lycka än jag någonsin trodde en sportrelaterad företeelse kunde.
Som sagt, en lyckad tillställning. Jag önskar bara att ännu fler hade varit där för att uppleva den.