Tårtad Mona Lisa ger trots allt hopp för framtiden

Krönikören Elin Ruuth om att vettvillingar på konstmuseum faktiskt bryr sig om jordens framtid, tillsammans med barnbokskaraktärer, småbarnsföräldrar och konstnärer.

En man, utklädd till en äldre kvinna i rullstol, gjorde sig skyldig till en sorts klimatprotest när han tårtade världens mest kända tavla – renässanskonstnären Leonardo da Vincis Mona Lisa.

En man, utklädd till en äldre kvinna i rullstol, gjorde sig skyldig till en sorts klimatprotest när han tårtade världens mest kända tavla – renässanskonstnären Leonardo da Vincis Mona Lisa.

Foto: Thibault Camus

Krönika2022-06-01 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den australiensiske barnboksförfattaren Aaron Blabey fick sitt stora internationella genombrott 2014 med "Pig the Pug", den första boken i en följetong om en osedvanligt girig och egocentrerad mops. 2015 kom "Thelma the Unicorn", en sedelärande historia om en självkritisk ponny som låtsas vara enhörning. Blabeys ohotat största publiksuccé är dock "The Bad Guys", i svensk översättning "Tuffa gänget", som i sommar figurerar i sin femtonde bok "Open Wide and Say Arrrgh". Bokserien har redan skördat enorma framgångar världen över och efterfrågan lär knappast minska efter att en påkostad animerad filmadaption haft premiär under våren 2022. 

Jag ser den DreamWorks-producerade Tuffa gänget på bio i sällskap av sex barn i åldrarna 6-11 år. Samtliga älskar filmen, tre blir svårt förälskade i gentlemannatjuven herr Varg. Jag har själv ganska roligt åt blinkningarna till Tarantino och Oceans Eleven när Tuffa gänget, bestående av notoriska förbrytare i djurgestalt, planerar och genomför mer eller mindre framgångsrika stötar. Handlingens stora drag och ”överraskande vändningar” lär inte få någon genrebekant tittare att tappa hakan, men i detaljerna finns en stundtals sublim humor. Inte minst i presentationen av maskeringsmästaren herr Haj, som en gång ”stal Mona Lisa, förklädd till Mona Lisa!”

Bilden av herr Haj lyckligt springande genom Pariskvällen, iförd peruk och med målningen under fenan, ligger alltså färsk i minnet när jag läser en notis om att samma tavla blivit tårtad på Louvren. Den besynnerliga kuppen, som hämtad ur en Kalle Anka-tidning, ägde rum på Mors dag, tillika dagen då jag såg "Tuffa gänget" på bio, den 29 maj 2022. Det här är vad som hände:

På ett söndagspackat Louvren gör en äldre kvinna entré i rullstol, låt oss anta att hon har en tårtkartong i knät. I höjd med DaVincis ovärderliga målning reser sig kvinnan ur rullstolen och försöker slå sönder skyddsglaset som omger porträttet. Därpå smetar tanten in glaset med grädde och kastar rosor till museibesökarna samtidigt som hon ropar ”Tänk på jorden! Det finns människor som förstör planeten. Alla konstnärer talar om för er att tänka på jorden, alla konstnärer tänker på jorden.” Någonstans här torde det ha gått upp för omgivningen att ”tanten” i själva verket är en utklädd man i 30-årsåldern. 

Har han genom sitt tilltag lyckats avvärja klimatkrisen? Det ser inte ut så. Men vi som sett ett stort antal kuppfilmer känner till att det kan komma flera tvära kast innan eftertexterna rullar. 

”Visst, man ska inte avfärda något innan det ens har börjat”, säger Greta Thunberg till TT inför det FN-ledda klimatmötet Stockholm+50 den 2-3 juni. ”Men det är svårt att hitta lösningar på en kris som ignoreras totalt.” 

Men vettvillingar på konstmuseer bryr sig, vill jag invända. Barnbokskaraktärer och småbarnsföräldrar och konstnärer bryr sig. Det återstår att se hur långt det räcker.