Varför väljer alltfler artister att vara anonyma?

Samtidigt som vanligt folk strävar efter att leva sitt liv i offentligheten via diverse sociala medier så växer en anonymitetstrend bland artister.

Den brittiska konstnären Banksy har valt anonymiteten som sitt signum, känd för sina konstnärligt, politiska budskap i gaturum runt om i världen.

Den brittiska konstnären Banksy har valt anonymiteten som sitt signum, känd för sina konstnärligt, politiska budskap i gaturum runt om i världen.

Foto: Luca Bruno

Krönika2024-03-14 16:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de första var sångerskan Sia som satt i teve hos Skavlan med ryggen mot alla för tio år sedan. I årets melodifestival fanns inte bara en, utan flera, deltagare med mask för ansiktet. Och våra norrbottniska doldisar behöver knappast nämnas vid alias. Ibland är masken ett alterego och ibland bara ett sätt att förbli anonym. Det är väl förståeligt, att vilja vara på samma gång känd och okänd. Dessutom kan hemligheter fungera som PR. En ständigt pågående jakt om vem som finns bakom masken. Eller pseudonymen. 

Just nu sprids en nyhet om att den världskända graffitikonstnären Banksys verkliga identitet riskerar att bli avslöjad som följd av att ett par konsthandlare har dragit igång en rättstvist. Banksy, som tros vara antingen en man eller en grupp, har trots sin enorma popularitet lyckats behålla anonymiteten i över två decennier. Men att den nu hotas att avslöjas kan dock enligt konstvetaren Jacob Kimvall helt enkelt vara ett mediatrick av Banksy själv. Ett knep för att hålla myten vill liv. 

Förra året besökte jag utställningen om Banksy som visades i flera städer i Sverige. Eftersom jag knappt visste något om konstnären, förutom sådant som att han lät strimla sönder en av sina tavlor under en pågående budgivning, var den värd besöket. Välgjord och påkostad. Intressant och upplysande. Fyllde igen en lucka i min allmänbildning. 

Hans konst är lättillgänglig med mer än tydliga budskap. Politisk aktivism till vänster. Ett bärande tema genom hans karriär är kritik mot kapitalism och konsumtion. Hans verk säljs förstås för miljontals kronor och det är inte hans fel. Till hans försvar så ägnar han sig åt välgörenhet och ger bort både pengar och konstverk. Bland annat bekostar han ett fartyg som åker runt i medelhavet och plockar upp flyktingar. Han sägs också ha sålt sina bilder på gatan till vanligt folk för småsummor. 

På vägen ut från utställningen finns hans räddningsbåt i miniatyrform där vi besökare kan skänka ett bidrag. Och sista anhalt är förstås pop-up-butiken full av diverse merch med klassiska Banksy-motiv. Dörrmattor, nyckelringar, kylskåpsmagneter och annat onödigt krafs för den vars slantar bränner i plånboken.

Hur Banksy själv lever vet vi förstås inte. Att han i teorin skulle kunna vara snuskigt rik är inget bevis för att han faktiskt är det. Kanske lever han ett anspråkslöst liv i en hyrd tvårummare.