Vår sköna nya värld, enligt Attenbourgh

Det är intressant att läsa den uppsjö av insändare och artiklar kring coronapandemin i tidningarna.

Författaren och zoologen David Attenborough menar att världsekonomins fokusering på ständig tillväxt är att likställa med stöld. Han menar att livet på jorden har en chans till överlevnad - nämligen att förvilda världen igen.

Författaren och zoologen David Attenborough menar att världsekonomins fokusering på ständig tillväxt är att likställa med stöld. Han menar att livet på jorden har en chans till överlevnad - nämligen att förvilda världen igen.

Foto: Junge, Heiko

Krönika2020-12-13 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan alla välmenande och med tips på hur vi bäst bekämpar detta gissel och hur vi stackars satar på vår jordevandring bäst skyddar oss mot viruset. För det ska gudarna veta, det är inte lätt att tas med och nu är snart hela samhället som vi en gång kände det – satt på paus. Men hur blev det så här?

”Alla vet att Jeppe super men ingen frågar sig varför” som Holberg skrev i sin pjäs ”Jeppe på Berget” från 1722. Och vad som slår mig apropå Jeppe är att nästan ingen ställer sig frågan VARFÖR detta gissel kommit över oss? Det kommer nämligen knappast som någon överraskning för den samlade vetenskapen på området.

Alla våra samhälleliga, ekonomiska och politiska insatser under de senaste hundra åren har haft ett enda övergripande mål: ständig tillväxt på varje kontinent, i varje land, i minsta köping. Företag och politiker med självaktning har lovat precis just detta: en ständigt ökande ekonomisk framgång som generellt mått på välbefinnande och välstånd. 

Författaren och zoologen David Attenborough – ännu vid 94 år arg som en bålgeting – menar att det i botten handlar om stöld. Med stor tydlighet naglar han fast denna tes i sin nya bok ”Ett liv på vår planet – en vision för framtiden”. Nämligen att i en ändlig värld (vår ensamt snurrande planet i världsalltet) kan inget öka för evigt. Svårare än så är det inte, vi knaprar på ändliga resurser. 

Nya Zeeland – ett land värt att hålla koll på – har 2019 som första land på jorden övergivit BNP som mått på ekonomisk framgång och ersatt det med en ny formel att mäta som prioriterar människor och en natur i balans. Ett sätt att väga in vårt ekologiska avtryck. Även som ett svar på frågan ovan – varför sker det som nu sker? 

Som vi alla vet är den levande naturen i princip soldriven. Fotosyntesen där växter bygger organiska molekyler som avger syre som vi i vår tur andas in. Om denna ordning störs samtidigt som vi överbelastar jordens tillgångar, alltså tar mer än vi ger tillbaka, så lurar pandemier i kulisserna. Enligt forskningen är ekvationen enkel. Attenborough skriver att faran ökar när vi tränger in i regnskogar, i vildmarker, idkar en alltför släpphänt djurhantering, avskogar och ger plats för nya åkrar på bekostnad av biologisk mångfald. Alltså odlar palmolja och föder upp broilerbiffar så vi kan handla billigt kött på Liedl och tyvärr även Coop. Vi bäddar för nya pandemier.

Attenbourgh menar att vår enda chans stavas: återförvilda världen! Förstår vi det allvaret?