Kulturnatten i Luleå - mycket tråkigare digital

Vanligtvis skulle Luleås centrum, den första lördagen i september, varit fylld av kulturella arrangemang och människor som strövat och valt mellan olika kulturella upplevelser.

Poeten David Väyrynens läsning vid Norrbottens museum programutbud för Kulturnatten i Luleå borde fått en annan inramning och framförallt bättre ljudmix, filmning och redigering, menar kulturredaktör Eva Åström, som tagit del av Kulturnattens digitala utbud.

Poeten David Väyrynens läsning vid Norrbottens museum programutbud för Kulturnatten i Luleå borde fått en annan inramning och framförallt bättre ljudmix, filmning och redigering, menar kulturredaktör Eva Åström, som tagit del av Kulturnattens digitala utbud.

Foto: Pär Bäckström

Krönika2020-09-06 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men år 2020 är inget vanligt år. Coronapandemin slog till och arrangörerna bakom Kulturnatten Luleå fick tänka om. Ingen dålig strategi att besluta sig för ett närmast helt digitalt programutbud, tvärtom. 

Men handen på hjärtat, att sitta hemma framför en skärm, ger långt ifrån samma upplevelse, oberoende konstnärligt uttryck. Inte minst när flera av de kulturella arrangemangen är amatörmässigt presenterade. 

Norrbottens museum ger exempelvis ett på förhand ett spännande program med den samiska musikern Sara Ajnnak, poeten David Väyrynen och musikern och poeten Mattias Alkberg. Men tyvärr landar det i en besvikelse. Det handlar inte bara om att man skapat en rum, som snarast påminner om en interiör som för tankarna till en feelgood-film från Hollywood, utan framför allt den dåliga ljudmixen och ärligt, bedrövlig filmning och redigering. Ingen skugga över artisterna, men de som iscensatt denna produktion med genuina, lokala kulturskapare, borde skämmas. Det som presenteras håller inte bra teknisk kvalitet. Bättre borde en länsinstitution som Norrbottens museum kunna erbjuda sin publik.

Norrbottensmusiken i samarbete med Norrbottensteatern bjuder dock på en fin specialkonsert där Karin Paulin tillsammans med musiker från Norrbotten Big Band och pianisten Stefan Gunnarsson bjuder på soft jazz med fina musikaliska solon, underbar sång och inte minst en hyfsat välproducerad konsertvideo. Även Susanne Lindmarks bidrag "Sing to he moon" är ett bra inslag i ett förövrigt lojt, hafsigt filmat och producerat utbud från flera av arrangörerna av årets digitala Kulturnatt.

Den undermåliga kvalitén på programutbudet gäller även för Luleås bibliotek, som med intention vill delge boktips för barn och vuxna. Men på grund av dålig ljudkvalitet och oskarp bild försvinner budskapet. Däremot bjuder Magnus Svartfall på en mycket informativ föreläsning om Folkbibliotekets historia i Luleå på samma plattform. Spännande, inte minst för alla som gillar läsning och böcker. Tänk tanken, vad vore Luleå utan ett bibliotek?  

Och ett digitalt ljus, se Filmpool Nords kortfilmer online. Amanda Kernells "I will always love you Kingen" är mycket sevärd och kan ses om och om igen.