Heja, ett steg till mot lika lön för lika arbete – eller?

För ja, frågetecknet måste tyvärr finnas kvar, trots nya EU-direktiv som innebär nya lagändringar i Sverige. Vi är nämligen många som upplevt både en och två backlash i arbetslivet. "Och vem värnar det fria kulturlivets trotjänare", menar kulturredaktör Eva Åström.

Kulturredaktör Eva Åström välkomnar de nya EU-direktiven med syfte att övervinna "oskäliga löneskillnader" mellan kvinnor och män som idag ligger på 13 procent. "Men ge även de frilansande kulturarbetarna en chans".

Kulturredaktör Eva Åström välkomnar de nya EU-direktiven med syfte att övervinna "oskäliga löneskillnader" mellan kvinnor och män som idag ligger på 13 procent. "Men ge även de frilansande kulturarbetarna en chans".

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Krönika2024-07-18 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lönegapet mellan kvinnor och män är fortfarande för stort. Det menar EU som med nya direktiv vill försvåra för arbetsgivare att basera löner på partiskhet, kontakter, kompisrelationer och igenkänning genom att öka insynen i lönesättningen. För trots att lönediskriminering mellan könen är förbjudet sedan länge visar statistik inom EU att män i genomsnitt tjänar 13 procent mer än kvinnor.

Men vilken anställningsform avses? Tyvärr omfattas inte de frilansande kulturarbetare som söker överleva på minimilön. Nej, dessa nya EU-direktiv rör anställningar – inte en fungerande vardag med stöd av tillfälliga projektanställningar och stipendium. 

De nya direktiven bygger på en analys där man identifierat att det inte finns tillräcklig insyn i lönesättningen från arbetstagarens perspektiv. Det vill säga. Det kommer bland annat att vara förbjudet för en arbetsgivare att fråga vilken nuvarande lön man har och tvång att informera om ingångslön eller löneskala för den utannonserade tjänsten, antingen i jobbannonsen eller FÖRE löneförhandlingen sker.

Detta sker säkert på en hel del arbetsplatser runt om i vårt land – där man i kontakt mellan fack och arbetsgivare enats om lönekriterier och via kollektivavtal grundlön, ob-tillägg och andra förmåner. 

Men, som sagts, det finns stora grupper som inte omfattas av nuvarande arbetsrättsliga gränser – frilansande kulturarbetare, oberoende genre, yrkesarbetande som inte passar in. För kommer en kvinnlig konstnär, filmare, författare, skådespelare, dansare kunna hävda att de fått lägre ersättning på grund av sitt kön? Tror inte det. Det nya EU-direktivet som kan ge både kompensation och full ersättning för utebliven lön handlar uteslutande om arbetstagare på en arbetsplats. Motbevisa mig gärna om det går.

Missförstå inte. De nya EU-direktiven är bra. Men någonstans måste lagstiftningen också omfatta alla de som inte är anställda. Modiga som belyser vår samtid från nya synvinklar och uppmanar till eftertanke men också försoning. För ärligt kulturarbetare är bäst i klassen på att ge samhällsdebatten ett kitt där oliktänkare möts i en tid av konfrontation.

Samtidigt välkommet med ett samhällsfokus som berättar att det svenska lönegapet mellan kvinnor och män ligger på tio procent. Det är oförsvarligt. Punkt.