Digital bokmässa - ett lyft för oss i norr

Årets bokmässa blev ett digitalt arrangemang utan publik och vallfärden ned till Göteborg. Trist förvisso, men inte minst ett lyft för oss i norr, menar kulturredaktör Eva Åström.

Musikern Annika Norlin samtalade med tidigare ärkebiskop KG Hammer utifrån hennes novellsamling "Jag ser allt du gör" - ett ytterst berörande samtal, menar kulturredaktör Eva Åström.

Musikern Annika Norlin samtalade med tidigare ärkebiskop KG Hammer utifrån hennes novellsamling "Jag ser allt du gör" - ett ytterst berörande samtal, menar kulturredaktör Eva Åström.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Krönika2020-09-28 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ställa in och ställa om har blivit ledord under coronapandemin, vilket även årets litterära höjdpunkt Bokmässan i Göteborg hörsammat. Ett digert program i dagarna fyra har erbjudits allmänheten till en kostnad av 0 kronor för den enskilde.

Ytterst generöst för litteraturintresserad i allmänhet och inte minst samhällsintresserade i synnerhet. För när bokmässan erbjuds i sin essens är det samtalet om tillståndet i vår värld, för människor, djur och natur som står i fokus, inte minst eftersom litteraturen och ordet är en del av en böljande samhällskropp.

Det har inte varit lätt att välja mellan alla olika spännande programpunkter bland de livesända studiosamtalen som rört sig från litteraturen och bildningens betydelse för förmågan till empati och förmågan att förstå sin samtid till samtal om frihetsbegreppet och inte minst rena författarsamtal.

Givetvis inte lika tillfredställande som att vara på plats. Och ärligt att titta på en skärm har sin utmaningar - men för alla som aldrig lockats av minglet eller det som försigår runt om kring mässan är denna digitala lösning mycket bra.

Som vanligt tar skolfrågor mycket plats under de inledande två dagarna av bokmässan - i år inte minst samtal om hur vi ska skapa en likvärdig skola. Under programpunkten "Vem är värd att satsa på? En tredjedel av eleverna slås ut" samtalade Sverker Sörlin, idéhistoriker, och Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund om bildningens och kunskapens betydelse för varje individ och för hela vårt land. Och debattörerna var överens. En likvärdig skola är en ödesfråga för Sverige där marknadsstyrningen av skolan endast ökat kunskapsklyftorna där löne- och förmögenhetsskillnader avspeglas i skolresultat.

Även programpunkter som "Black lives matter i bilderboken" och "Skildringar av svarta livsöden i svensk litteratur" lyfter samtida samhällsfrågor, liksom det mycket intressanta samtalet mellan Nina Björk och Mattias Svensson under rubriken "Friheten och dess fiender". 

Men det samtal som kanske berört mest och framför allt etsat sig fast är mötet mellan tidigare ärkebiskopen KG Hammar och musikern och författaren Annika Norling vid en inspelning på Gamla stans bokhandel under Svenska Kyrkans program "Se människan". Berörande i sin storhet där samtalet flödade mellan verbets betydelse i den bibliska berättelsen till vikten att återerövra barnet i sig själv för att bli en hel människa. Och för er som missat den digitala bokmässan kommer många programpunkter att finnas tillgängliga digitalt långt efter att dessa fyra dagar passerat.