"Dålig tajming i mitt yrkesliv för en pandemi? Absolut"

Trots att livescenerna ekar tomt och att sommarfestivalernas död är ett faktum tappar inte Melanie Åström hoppet om ett dansande Norrbotten.

Melanie Åström går in som vikarierande nöjesredaktör på NSD och Kuriren och hade räknat med en annan sorts bevakning än den som väntar.

Melanie Åström går in som vikarierande nöjesredaktör på NSD och Kuriren och hade räknat med en annan sorts bevakning än den som väntar.

Foto: Alex Olofsson/Magnus Tosser (Bilden är ett montage)

Krönika2020-05-10 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svettiga kroppar som av dans klistras mot varandra, plastmuggar fyllda med blaskig festivalöl som inte kan undgås att spillas ut över sin omgivning och folk som byter saliv med främlingar i ett tätt publikhav till tonerna av sin favoritartist känns ljusår bort. Festivaldöd, inställda konserter, samlingsplatser som går i konkurs och inte en enda folkmassa i sikte. Nöjeslivet är minst sagt under prövning när jag kliver in för att axla rollen som vikarierande nöjesredaktör. 

Och visst har jag längtat, närmast trånat, efter att få recensera musikupplevelser under bar himmel på länets alla festivaler och rapportera från allt vad Norrbotten hade att erbjuda i sommar i nöjesväg. 
Stå vid LKAB-scenen i midnattssol på Kirunafestivalen, vara på Dansklacken på Dosan med Karesuandos skog som atmosfär, ta tempen på luleåborna längs Skeppsbrogatan med Norra hamn som fond på Luleå hamnfestival och få uppleva Sommarfesten i Kalix för första gången. Bland annat. Jag kan rabbla upp meterlånga listor på evenemang som jag har sett fram emot att bevaka och alla människor jag har längtat efter att få träffa. 

Dålig tajming i mitt lilla yrkesliv för en pandemi? Absolut. Men och andra sidan, när är det någonsin läge för det? 

Medan världen repar sig och var och en av oss tar eget ansvar över att värna om oss själv och varandra, går jag in i det här jobbet med en känsla av hopp. Hopp om att vi kan titta tillbaka på den här konstiga tiden och se en rapportering som visar hur kreativitet, gemenskap och viljekraft skapar ett nytänkande och levande nöjesklimat i länets alla vrår, även fast vi befinner oss mitt i en sällan skådad världssituation. 

För att vara klyschornas klyscha och ha en entreprenörsanda likt Isabella Löwengrip väljer jag att se möjligheterna i utmaningarna vi ställs inför. Jag är jätteglad och tacksam över att få vara med och skildra Norrbottens nöjesliv, om än ett mer annorlunda än vad vi är vana vid, de kommande åtta månaderna. Jag hoppas att ni är med mig. 

I vilka former involverar du nöjesscenen i ditt liv under den sociala distanseringen? Kommer du ersätta dem inställda festivalerna i länet med någonting annat dansant, mer corona-anpassat? Jag vill veta! Tipsa mig om hur jag kan hjälpa till att göra Norrbottens nöjesbevakningen ännu bättre på melanie.astrom@norrmedia.se.