Recensentens litterära pärlor från år 2021

Året lider mot sitt slut och det gäller ju också det litterära kalendervarvet. Kurirens recensent Simon Olofsson tipsar om litterära pärlor från 2021.

 Norrbottens-Kurirens litteraturkritiker summerar bokåret och lyfter fram några pärlor. Bland annat Engström & Richerts Nordmark-trilogi som utspelas i ett dystopiskt Norrbotten samt  Sogand Sasanpours debutroman ”Hennes söner” och Liv Strömquists serieroman ”Inne i spegelsalen” där hon tar sig an den narcissistiska Instagram-kulturen.

Norrbottens-Kurirens litteraturkritiker summerar bokåret och lyfter fram några pärlor. Bland annat Engström & Richerts Nordmark-trilogi som utspelas i ett dystopiskt Norrbotten samt Sogand Sasanpours debutroman ”Hennes söner” och Liv Strömquists serieroman ”Inne i spegelsalen” där hon tar sig an den narcissistiska Instagram-kulturen.

Foto: Pressbild/Montage

Krönika2021-12-27 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin behöll sitt sorgliga järngrepp om 2021. I en tid där resor ställs in, arbetsplatser håller stängt och umgänge försvåras lever däremot litteraturen väl. I svåra tider har litteraturen, åtminstone för mig, åter visat sin värme och välvilja. Den kan trösta och glädja i lika mått, och den håller oss sällskap när vi är ensamma.

Under året som gått har jag haft förmånen att få recensera många böcker. När jag nu spånar i gamla texter framträder ett år som liksom övriga bjuder på både ris och ros. Det kokar ner till tycke och smak. När nu nyåret närmar sig med stormsteg vill jag därför ta tillfället i akt att påminna om några guldkorn som jag själv recenserat här på dessa sidor.

Bland de mer minnesvärda böcker jag recenserat i år återfinns Sogand Sasanpours debutroman ”Hennes söner”. Skildringen av de utvecklingsstörda bröderna Kims och Franks resa ner i missbruk och kriminalitet är en brutal skildring från Södermalms sista underklassområden. Med ett gnistrande språk fångar Sasanpour det vackra som växer mitt i sönderfallet.

Minnesvärd i överkant är också Christina Lambs reportagebok om våldtäkter i krig. Med en brutalitet som påminner om Markis de Sades hemskheter visar hon med boken ”Våra kroppar, deras slagfält” att verkligheten överträffar fiktionen även i vidrighet. Med fast blick stirrar Christina Lamb ner i skräcken utan att ge vika och skapar ett ärr för livet.

På serieboksfronten kan jag rekommendera Gabi Beltráns ”Återvändsgränder” illustrerad av Bartolomé Seguí, en socialrealistisk skildring om en tillvaro av hård överlevnad och djup vänskap på den fattiga sidan av Mallorca. Bland minnesvärda serieböcker finner vi också Liv Strömquists ”Inne i spegelsalen” där hon tar sig an den narcissistiska Instagram-kulturen.

Även på det regionala planet har vi haft mycket att glädjas över. Främst sticker Engström & Richerts Nordmark-trilogi ut. Den dystopiska berättelsen om ett framtida Norrbotten i spillror och diktatur är strålande läsning. Äntligen har Norrbotten fått sitt eget undergångsdrama. Bland de regionala titlarna utmärker sig också debutanten Moa Backe Åstot med sin ungdomsskildring av samisk homosexualitet.

Trots att det finns mycket ledsamt att säga om herrens år 2021 finns det litterära pärlor att plocka som plåster på såren. Jag hoppas att ni alla haft ett givande läsår, och jag ser med viss förväntan fram emot 2022. Jag önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!