Krönika
Årets utställning.
Det var utan tvekan Anders Petersens Stockholmsodyssé på Liljevalchs konsthall i Stockholm. På många sätt en frustande generös utställning. Hela konsthallen var tapetserad av Petersens ca 500 svartvita fotografier. Han bjöd på en djupdykning bland Stockholms människor och miljöer. En stad som förvandlats till Petersenland. Utställningsformen var befriande enkel där bilderna fick stå i fokus. De flesta bilder var omonterade och uppnålade direkt på väggen.
Årets besvikelse.
Jag tycker att Fotografiska i Stockholm blir tråkigare och tråkigare. De frossar i utställningsestetik på ett sätt som gömmer bilderna. Dessutom börjar urvalet av fotografer och bilder bli förutsägbara. Det brinner sällan till i bildberättandet
Årets Hasselbladsstipendiat.
Den japanske fotografen Daido Moriyama fick äran att ta emot det som brukar kallas fotografins Nobelpris. Moriyama är en gatufotograf med en egen stil som kan beskrivas som rå och oskarp. I femtio års tid har han vandrat på Tokyos gator och fångat livet. Enligt Wikipedia har han publicerat mer än 150 fotoböcker, jag har även sett siffran 300. Jag har ibland svårt att förklara vad jag attraheras av i Moriyamas bilder. De har ingenting av duktighet i sig. Istället är allt ofokuserat, oskarpt, stökigt och alldeles underbart.
Årets kamera.
Det är den kamera du har och använder. Din lust att berätta och skapa är det viktigaste.
Årets Svenska fotoboks pris
Det gick till Mikael Jansson och Witnesses. Boken i sig är en utvidgning av hur man ska definiera en bok. I en arkivkartong ligger nio 16-sidiga broadsheetsark med porträtt och intervjuer av 97 förintelseöverlevare. Det är enkla svartvita fotografier av människor som har upplevt det som ingen borde behöva uppleva. Den är ett dokument mot glömskan och en varning, låt det inte hända igen.
Årets fotograffilm.
Som jag har längtat. Under hela 2019 har jag sett förhandsreklam om en film med en av mina absoluta fotografidoler, nämligen Josef Koudelka. Han blev känd för en större publik för sina bilder av Sovjets invasion av Tjeckoslovakien 1968. På 70-talet gav han ut boken Gypsies, om romer i Östeuropa. I dagarna släpptes filmen ”Koudelka Shooting Holy Land”. Det är en dokumentär om hans arbete med panoramakamera i Israel och Palestina. Han fotograferar landskapets förändringar i spåren efter konflikten mellan Israel och Palestina. En mycket stillsam och i högsta grad sevärd film.