Curt Persson, chef för Norrbottens museum, Luleås kommunalråd Karl Petersen och kulturarbetarna Anneli Mäkinen och Emil Enbuska var inbjudna till seminariet i Medborgarhuset. Förmiddagen handlade till stor del om Laestadiusmuseets framtid i Pajala. Den sista juni tar Pajala församling över lokalerna efter kommunen, något som oroar stödföreningen Laestadiusmuseets vänner.
– Det spelar ingen roll vem som driver museiverksamheten, huvudsaken är att museet inte läggs ned utan utvecklas vidare, säger Anneli Mäkinen, vice ordförande i föreningen.
Kulturarbetaren Emil Enbuska är bosatt i Umeå, men uppväxt i Pajala. Han har själv jobbat på museet och menar att det fyller en viktig funktion för Pajala. Själv har han därifrån fått en ökad förståelse för vem han är och var han kommer ifrån.
– Risken om man inte har något sådant är att man rusar in i någon slags blind framtid, säger han.
I debatten lyfte han precis som Anneli Mäkinen fram att framtiden för museets verksamhet nu är oviss.
– Jag är orolig. Oron kommer från osäkerheten vad som ska hända. Jag är rädd att kontinuiteten bryts, att kunskapen försvinner.
Ingen representant från kyrkan deltog i seminariet. Men Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg (S) fanns med som åhörare och vill ge lugnande besked.
– Kyrkan har planer och vill utveckla det, säger han.
När Karl Petersen anslöt efter lunch pratade han bland annat om sin tid som kommunalråd, kulturen i Luleå och vilken stor betydelse biblioteken har i samhället. Även Anneli Mäkinen menar att biblioteken är viktiga för att en ort ska vara attraktiv.
– Det är väldigt viktigt att det finns ett stort levande bibliotek, att man inte drar ned på det. I Finland där jag kommer ifrån är biblioteken heliga.
Emil Enbuska menar att Pajala och andra mindre kommuners styrka är att vara en plats för skapande av kultur. Med till exempel Luleå och Umeå går det ändå inte att konkurrera när det gäller utbud och stora kulturhus, menar han.
– För Pajala bygger det på att vara en plats för kulturskapande.