Invigning i hällregn
Nästan fullsatt i publiken. Lärare och några av skolans 90 elever - där går alla från förskoleklass upp till nian - håller i ett invigningsprogram inför Nattfestivalen, eller European Festival of the Night som det officiella namnet lyder. En festival, kanske världens enda i sitt slag, som hyllar natten och som gör det med hjälp av filosofi, litteratur, konst och musik.
- Vi prövar och försöker, säger Barbro Rantatalo, och berättar för sina elever att om de under resten av sin skoltid får vara med om allt det som en 14 dagar lång festival av det här slaget innebär så kommer de att ha fått ta del av mer kultur än de flesta människor får göra under ett helt liv.
14 dagar lång kulturfestival
Väggarna i gymnastiksalen är tapetserade av elevernas egna bilder och över oss svävar en skir stjärnhimmel - allt tillägnat Mumintrollet, ett tema som skolan valt som sitt under festivalen. Överallt har Tove Janssons figurer tagit plats och i en av korridorerna har hela Mumindalen med alla dess invånare tagit plats. Självklart finns där också en berättarkåta och här och var på väggarna har eleverna skrivit dikter om natten.
På gymnastiksalens scen invigningstalar- och sjunger inte bara eleverna utan också författaren Ulf Stark och litteraturvetaren Janina Orlov från Stockholms universitet, som passar på att läsa lite om när Mumintrollet påhejad av en överentusiastisk Hemul gav sig ut på sin första och sista skidtur.
Dessutom hoppar självaste Mumminmamman Birgitta Ulfsson upp och berättar om hur det gick till när Tove Janssons figurer blev kända i hela världen och hon själv för resten av sitt liv blev "Muminmamman" i Sverige.
Nej, inte tycks det vara dags att släcka lyset i Korpilombolo. Den inledande scenen eleverna spelar upp avslutas visserligen med orden "ei se kannatte", det lönar sig inte, men sådana uttryck är inget rättesnöre i en by som med endast 800 invånare satsar stort på en 14 dagar lång kulturfestival under mörkaste tiden på året.
Kvinnokraften viktig
Ursprungligen kommer idén från litteraturvetaren Julian Vasquez som blivit fascinerad av det tornedalska vintermörkret och dessutom kände till den colombianske författaren Léon de Greiff som lät sin litteräre gestalt Gaspar resa till Korpilombolo, "den absoluta tillflyktsorten".
Korpilombolofödde professorn Erling Wande tilltalades av idén och planeringen startade och förra året genomfördes den allra första Nattfestivalen, som samlade 6.000 besökare till samtliga arrangemang.
Men utan kvinnor skulle det hela inte ha blivit något och i ett av de inledande seminarierna Den moderna byn som en plats för utveckling och skapande, uppmärksammas just kvinnokraften som viktig för nytänkandet i Korpilombolo.
Festivalgeneralen heter Linnea Nylund och ses överallt på byn dessa dagar, leder till och med den lokala Tallbokören under den officiella invigningen senare på kvällen. Till vardags arbetar hon som lärare.
- Det tog 500 år för mitt Bondersbyn att växa till och få 500 invånare, men bara 50 år att minska ner den till 150 boende, säger Sten Rönnberg, pensionerad professor vid Stockholms universitet.
Byar bärare av en historia
En av de frågor han ställde på byaseminariet var om utvecklingen var oundviklig och pratade i sammanhanget om den "stadspropaganda" som han anser bedrivs, inte bara av media utan också inom exempelvis litteraturen.
- Jag har rest mycket i mitt liv och kommit fram till att städer är så förfärligt lika varandra. Men byar ser olika ut var än i världen vi kommer - i Indien, Sydafrika eller Norrbotten. Dessutom är byar bärare av en historia och en tydlig bakgrund.
Där och i tystnaden, gemenskapen, närheten till natur och fria horisonterna ligger en del av den moderna byns konkurrenskraft, anser Sten Rönnberg, och räknar upp hindren för en positiv utveckling i form av bland annat krånglig byråkrati när det gäller byggandet, dåliga vägar och bristande service.
Under invigningsceremonien förra året var det minus 25 grader. Nu står vi där i hällregnet på torget framför busstationen.
- Mycket är konstigt just nu, säger kommunalrådet Bengt Niska i sitt tal.
- Men en sak har inte förändrats: Nattens längd. Den är alltid densamma så här års.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!