Två konstnärskap förenade av politiken

Två urfolk. Två världsdelar. En kamp mot kolonisation och gruvetablingar.

Nätfynd. Den sydafrikanska konstnären Breeze Yoko hitta sin svenska kollega Anders Sunna på nätet. "Jag blev nyfiken eftersom jag verkligen kan relatera till Anders konstnärskap", säger han.

Nätfynd. Den sydafrikanska konstnären Breeze Yoko hitta sin svenska kollega Anders Sunna på nätet. "Jag blev nyfiken eftersom jag verkligen kan relatera till Anders konstnärskap", säger han.

Foto: Petra Isaksson

Konst2015-06-19 07:00

Lägg därtill två konstnärer från helt skilda kontinenter som arbetar med samma frågor.

– Jag kan verkligen relatera till Anders Sunnas konstnärskap. Ursprungsbefolkningen i Sydafrika för samma kamp för markrättigheter och möjligheten att leva sina liv som den samiska befolkningen i Sverige, säger Breeze Yoko.

Tillsammans jobbar de två konstnärerna med en graffitimålning utanför Havremagasinet. Temat är just minoriteternas kamp för sin överlevnad i en moderniserad värld. Och för Breeze Yoko, som tillhör Xhosa stammen med ursprung i bushfolket San, präglades mötet med den samiska kulturen både av igenkänning och överraskning.

– Ni håller samerna väl dolda. Jag visst inte ens att det fanns en ursprungsbefolkning i Sverige förrän jag kom hit, säger han.

Breeze Yoko är en av av de deltagande konstnärerna i utställningen Entry prohibited to foreigners som just nu visas på Havremagasinet och har stannat i Boden under en månad för ett internationellt samverkansprojekt i samarbete med iaspis. Konstnärsmötet mellan honom och Anders Sunna är en del av det.

– San-folket har sett sina landområden koloniserade och infekterades givetvis av apartheidsystemet som övriga svarta befolkningen. Apartheidregimens rasism gjorde det mycket svårt för svarta att överleva. Det rasistiska Sydafrika är idag förvandlat till ett klass samhälle, men eftersom de svarta förtrycktes under så lång tid är klass egentligen en annan form av rasism. Stamfolken kämpar dessutom mot den moderna världens utveckling som föder begränsningar för dem som fortfarande lever som nomader, menar Breeze Yoko.

Han började sin konstnärsbana som graffitikonstnär.

– Jag var hiphopare och då var graffitin den naturligaste konstformen, förklarar han.

Sedan följde en tid i reklambranschen, men det var inte så kreativt som han föreställt sig.

– Jag ville inte bli en fattig konstnär som man läste om i skolan. De som aldrig blev erkända under sin levnad. Jag försökte hålla emot, men jag tror att konstnärskapet väljer dig. Idag jobbar jag lite som tv-producent, lite med film och video, men graffitin är själen, säger han.

Anders Sunna var just på väg till Ryssland för att arbeta som artist in residence när han fick frågan om han ville jobba tillsammans med Breeze Yoko

– Jag kollade upp honom på nätet och kände igen konstnärskapet, både motiv och berättandet, det politiska engagemanget, säger Anders Sunna.

Tillsammans med Fabian Linna, ordförande Lilla Syster har de under en dag skissat hus målningen ska se ut.

– Idag målar vi. Kampen går vidare, säger Anders Sunna.

Sanfolket

San är ett antal santalande folkgrupper i södra Afrika. De utgör, liksom khoikhoi en återstod av södra Afrikas ursprungsbefolkning före bantuexpansionen. Större sanbefolkningar finns i Sydafrika, Zimbabwe, Lesotho, Moçambique, Swaziland, Botswana, Namibia och Angola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!