Paret på Mörön skapar konst som ska glädja andra

Tommy och Anki Carlsson i Mörön har varit ett par i 30 år. 1995 flyttade de ut på landet för att bo billigt lägga mer tid på sin konst – ett intresse de har gemensamt.

Konstnärerna Tommy och Anki Carlsson, Mörön, lever och jobbar tillsammans. De har valt ett enkelt liv på landet framför att tjäna mycket pengar.

Konstnärerna Tommy och Anki Carlsson, Mörön, lever och jobbar tillsammans. De har valt ett enkelt liv på landet framför att tjäna mycket pengar.

Foto: Ulrika Vallgårda

Konst2021-08-19 22:00

De bjuder på hembakade blåbärsmuffins och kaffe hemma i köket. Soffan har Tommy Carlsson snickrat själv, likaså hörnskåpet. På väggen hänger ett upplyst fiskstim, ett rött litet hjärta, på hyllan står en katt och en höna och på byrån en ljusstake – allt har de tillverkat själva.

undefined
Ett rött hjärta hänger på väggen i köket.

– Vi gör glad konst. Det är inga trauma som ska bearbetas. Många som har sett våra grejer säger att de blir på bra humör och det tycker vi är mitt i prick, säger Tommy Carlsson.

– Jo, vi blir ju själva väldigt glada av det av det vi gör. Vi älskar skapandeprocessen, säger Anki Karlsson.

undefined
Fiskar är ett populärt tema i Tommy och Anki Carlssons konst.

Inspirationen kommer från naturen och från materialet i sig.

– Det kan vara ådringar, kvisthål i en planka. Man ser saker i dem. Och sedan föder det ena det andra. Man kanske hittar en planka med mycket näver, och så gör man något av plankan och sparar nävret till nästa gång. Man kanske gör en utsmyckning och tänker då att nästa gång skulle vi kunna prova att göra så här, förklarar AnkiCarlsson.

undefined
Konstnärerna Tommy och Anki Carlsson, Mörön, tillverkar konsthantverk och bruksföremål.

Konstnärsparet har gjort ett antal utsmyckningar runtom i länet, bland annat till en förskola i Jokkmokk, till Tandlaget och till Stillhetens kapell. Den senaste har de gjort till Mariakyrkan i Boden.

– Förra sommaren kom det in en tjej på Sockenmagasinet i Gammelstad där vi säljer våra saker. Hon tyckte det var fina grejer och i kyrkan där hon jobbar som diakon hade de ett ställe som de ville göra om, berättar Anki Carlsson.

Det fanns en utsmyckning i form av ett vattenfall av granitblock mitt i kyrkan som inte gick att använda som det var tänkt bland annat för att pumpen strulade.

De fick komma till Mariakyrkan, träffa personalen och ge förslag på vad de kunde göra.

– Vi föreslog en vit björkstam, eftersom det skulle lysa upp mot det mörka stenpartiet. Sedan började vi fundera på guld och löv och fåglar, berättar Anki Karlsson.

undefined
Tommy och Anki Carlssons utsmyckning i Mariakyrkan i Boden.

Eftersom det ofta var barn i kyrkan tänkte de också på att de skulle ha något att titta på och att det inte fick vara ömtåligt.

Det fanns även annan konst i kyrkan att förhålla sig till. Det stod ljusstakar på altaret i ganska starka färger som de ville fånga upp.

Konsten skulle placeras på olika avsatser. De gjorde ett fågelbo till en avsats, fiskar till en och den sista fyllde de med stenar som de hade plockat i Mörön. Deras utsmyckning innehåller också detaljer, som fåglar som flyger på väggarna och fiskar som hoppar ner i karet.

Anki och Tommy Carlsson har varit ett par i 30 år. 1992 flyttade de till Mörön för att leva ett enklare liv och kunna göra mer vad de ville, odla egna grönsaker och bli mindre beroende av höga inkomster.

– Det blir som en livsstil. Vi försöker leva billigt, gilla läget och är ändå nöjda. Vi saknar ingenting utan tycker vi har allt, även om allt i huset kanske inte är tipptopp, säger Anki Carlsson.

undefined
Konstnärerna Tommy och Anki Carlsson, Mörön, flyttade hit för att kunna göra det de drömde om.

I uthusen på tomten finns plats för både snickeri och gårdsbutik och Tommy Carlsson som är självlärd snickare och startade firma ett par år efter att de hade flyttat hit. De har båda spelat i balalajkaorkestern Norrbalalajka som fanns på den tiden och till medlemmar i orkestern byggde han domror och balalajkor samt fioler, ett instrument han också spelar. Han snickrade dessutom möbler i allmogestil och företaget fick därför namnet Stol och fiol.

undefined
Tommy Carlsson är den som mest jobbar i snickeriet.

Snart övergick han mer och mer till hantverk och hemslöjd som ljusstakar, skärbrädor, lampor, och små figurer, älgar, fåglar och fiskar och olika sorters inredningsdetaljer.

Anki Carlsson arbetade i förskolan men hade gått kurser i keramik och akvarellmålning. De har tre barn tillsammans och medan de var små fortsatte hon som tidigare att arbeta inom förskolan, men var också delaktig i firman i den mån hon hann. 

De blev uppmuntrade av en hantverks- och designbutik som öppnade i Luleå och ville sälja deras saker.

undefined
Anki Carlsson trivs på Mörön, där de har skapat sig möjligheter att göra vad de vill.

På senare år har Anki Carlsson varit tjänstledig år för att gå en tvåårig konst- och designutbildningen på Kalix folkhögskola, där hon inriktade sig på att försöka föra samman textilier och trä.

Till sist tog hon steget och sa upp sig och är bara inne i skolvärlden på timtid, för att kunna jobba mer i firman.

I sommar har hon vikarierat i hemtjänsten medan Tommy Carlsson har skött försäljningen i Sockenstugan i Gammelstads kyrkby, som de hyr sommartid.

Han är den som snickrar mest, medan hon målar mer. Hon är den mest som sköter marknadsföringen i sociala medier, pappersarbete och telefonsamtal. Men de utvecklar idéerna ihop.

– Det är ett evigt bollande, säger Tommy Carlsson.

När de åker på marknader och mässor är de alltid tillsammans.

undefined
Konstnärerna Tommy och Anki Carlsson, Mörön, jobbar tillsammans fram idéerna.

Att både leva ihop och jobba ihop tycker de är en fördel.

– Det är faktiskt en styrka. Visst kan man tycka olika, men då kompromissar man och testar sig fram, säger Anki Carlsson.

– Det finns ingen anledning att bli osams. Det år enkelt att gå från idé till färdigt resultat, för det behöver inte passera igenom flera led, utan man kan gå ut och testa på en gång, säger Tommy Carlsson.

Att skilja på jobb och fritid är däremot omöjligt. Enda gången de kan koppla av från konsten är när de är i sin stuga i Vilhelmina. 

Även barnen har fått följa med när de har varit iväg på marknader och sålt.

– Det är väl på gott och på not. De har bott med oss i husvagn i Jokkmokk när det har varit 40 grader kallt och lagt ut sina egna träbitar till försäljning, berättar Anki Carlsson.

undefined
Ute i gårdsbutiken säljer Tommy och Anki Carlsson sina alster.

Under pandemin har deras plattformer för försäljning förändrats en hel del. Mässor och marknader har ställts in. 

Det har fått dem att tänka om.

– Vi är inte så sugna på att resa runt lika mycket längre, utan vi vill satsa mer här och få folk att komma hit. Sockenmagasinet i Kyrkbyn är jättebra, dit kommer folk från hela världen, och så har vi vår egen gårdsbutik, säger Anki Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!