På fyra olika konstinstitutioner i de olika länen, visas 361 verk av sammanlagt 176 konstnärer under sommaren.
– Krav för att delta var att man skulle ha någon anknytning till något av länen och fyllt 18 år, säger Hans Sundvall, konstnärlig ledare för Konsthallen i Luleå och Matilda Eriksson, utställningsproducent och programansvarig på Norrbottens museum.
Det är sex år sedan det hölls en konstsalong i Norrbotten. När det nu är dags igen sker det i samarbete med Västerbottens museum och Skellefteå konsthall.
– Det är en salig blandning av etablerade och okända konstnärer som konstpubliken nu får möta. En konstsalong är ett bra sätt att hitta dolda pärlor som inte etablerat sig på konstscenen ännu, säger Hans Sundvall.
Han exemplifierar med den skickliga målaren Charlotta Rosengren, konstutbildad på Valand i Göteborg, men som aldrig ställt ut i Norrbotten.
– Hon jobbar i Abisko och där hänger några av hennes tavlor på turiststationen, men är i övrigt tämligen okänd i vårt län.
Andra nya bekantskaper för länets publik är en av juryns favoriter, Linda Matinlassi, som just avslutat sina konststudier på Sunderbyns konstlinje och medverkar med tavlan ”Mormor, Morfar” med förlaga från ett fotografi.
– Ja, det är några konststudenter som ställer ut och som visar potential, menar han.
Botniasalongen är en jurybedömd utställning där de två länen haft var sin jury. I Norrbottens jury har konstnären, fotografen och universitetsläraren Annika von Hausswolff och Linda Nordlander Frisk, intendent Härnösands konsthall stått för urvalet bland 275 ansökningar varav 94 antogs. Varje konstnär kunde ansöka med tre verk till varje län och några kommer därför att delta både i Västerbotten och Norrbotten.
– Vi har mindre lokaler på museet vilket gör att vi ställer ut färre och mindre skrymmande verk. Konst som kräver plats och rymd finns därför på Konsthallen, säger Matilda Eriksson.
Måleri och textila verk dominerar salongen med några få skulpturer och fotografi samt två installationer.
– Jag är lite förvånad över avsaknaden av politiska motiv. Jag menar, det är valår och det pågår en tuff, samhällelig debatt men med några få undantag avspeglas det inte i konsten på denna salong.
Undantag finns som sagts. Jette Andersens skulptur ”Integration”, Eva-Stina Sandlings textila verk ”Skogen”, Anders Sunna målning ”Swedish Cooperation Game” och Daryoush Tahmasebis installation ”Piece of war” samt Ida Isak Westerbergs platt väv ”Ett stort nej till all annan skit” är alla en röst i den nutida samhällsdebatten. Sammantaget är dock både Hans Sundvall och Matilda Eriksson mycket nöjda med sommarens Botniasalong.
– Det har varit ett stort och arbetsamt projekt. Därför kan vi inte svara på om vi kommer att samarbeta fler gånger.
Fotnot: Botniasalongen har olika vernissagedatum. Konsthallen har vernissage på lördag klockan 12 och senare klockan 14 på Norrbottens museum. I Umeå hålls vernissage på Västerbottens museum den 6 juni och på Skellefteå Konsthall den 9 juni.