Sommarutställning om människans relation till bilar

Under namnet ”Krasch. Bom. Bang.” medverkar sju konstnärer på temat bilar i konsthallen i Luleå. Lördag 13 maj är det vernissage för sommarens stora utställning. Vi fick träffa två av konstnärerna under hängningen.

Johan Zetterquist håller på att hänga en bild med ett foto av en tjej som stampar på en man, som ligger under en bil. Bensindunkarna symboliserar gratis bensin.

Johan Zetterquist håller på att hänga en bild med ett foto av en tjej som stampar på en man, som ligger under en bil. Bensindunkarna symboliserar gratis bensin.

Foto: Ulrika Vallgårda

Konst2023-05-13 04:00

Josefin Östberg Olsson, konstnär med rötterna i Timrå, numera boende i Göteborg, har hängt upp ett antal motorhuvar i bilbälten i taket. Till installationen hör också en film från en udda biltävling som kallas Demolition derby och som går ut på att man stänger in fem bilar i ett utrymme där de får krocka tills de går sönder, ungefär som när man kör radiobilar på ett nöjesfält, fast det är riktiga bilar. Förarna har rejäl skyddsutrustning och bälten för att inte skadas.

– Jag såg ett sådant derby på en bilträff i Dalarna och blev så drabbad av de fina skulpturala formerna som blev av de krockade bilarna, berättar hon.

Hon bjöd in fyra konstnärer att måla varsin huv och så målade hon en själv också.

– Jag tänker att man kan associera till styckade djur på ett slakteri, förklarar hon.

undefined
Josefin Östberg Olsson har hängt upp ett fem målade motorhuvar och säkerhetsbälten i en installtion i Konsthallens sommarutställlning.

Josefin Östberg Olsson är utbildad på konsthögskolan Valand i Göteborg. Under studietiden köpte hon en gammal amerikanare och skaffade ateljé i ett industriområde i ett garage med en massa bilar. På den tiden tävlade hon själv i något som kallas street go och som går ut på att köra så snabbt som möjligt i 200 meter på en rak asfalterad gata.

– Bilkulturen har funnits parallellt med mitt konstnärskap ända sedan utbildningen. Mitt sätt att skapa och tänka i färg och form kommer därifrån och jag får mitt material från bilar.

undefined
Josefin Östberg Olsson.

I utställningen bidrar hon också med en stor depåmatta, en sådan som man rullar ut när man kommer till en biltävling för att lasta sina saker på.

Därutöver ställer hon ut ett konstverk hon kallar Raka rör, bestående av två avgasrör, samt en modell till en fontän som hon drömmer om att få bygga upp i full storlek.

– Jag såg en deckarserie på Netflix, där skulle polisen fiska upp en bil ur en sjö. Det rann vatten från bilen och det var så fint, jag blev tvungen att spola tillbaka och titta igen. Då såg jag att det var ju en fontän.

undefined
En sådan här fontän skulle Josefin Östberg Olsson vilja bygga och då ska det rinna vatten från personbilen som bärgats ur sjön.

Själv älskar hon bilar och är uppvuxen på landet där man var helt beroende av bilen. Men hon är också medveten om miljöproblemen de vållar.

– Om man ser på städer idag så står det gigantiska tempel runtom dem – som kyrkorna förr, fast idag är det parkeringshus som bara är till för bilar. Hela vår infrastruktur byggs runt bilen, den sitter i själen och i kulturen. Så när man pratar om bilen i relation till miljön, vad som är rätt och fel, så tycker jag också det är intressant att prata om vad bilen betyder för oss och hur inrotad den är. Det finns fler dimensioner i det. 

Numera tävlar hon inte längre, utan jobbar med återvunna bildelar i konsten. 

undefined
Johan Zetterquist har funderat på vad som skulle hända om man delade ut gratis bensin till alla snygga bilar i en stad.

Konstnären Johan Zetterquist kommer från byn Racksta i Värmland. Under uppväxten var han punkare men tittade i smyg på raggarnas bilar. Även han är utbildad på Valand i Göteborg. 

Han jobbar för närvarande i ett projekt med förslag till offentliga utsmyckningar utan att vara ombedd. I Konsthallen har han byggt en modell av en bilvänlig utsiktsplats. Högst upp ska det stå små bilar.

– Det är för städer som saknar en bra plats att åka upp med bilen och sitta och hångla och kolla på stan på.

Inspirationen kommer från amerikanska filmer inspelade mellan 1956 och 1964.

– I nästan alla finns ett berg i närheten av stan som man kan åka upp och hångla på. Det har blivit något man skämtar om numera.

Ett annat verk föreställer en massa dunkar med gratis bensin.

– Jag har laborerat med idén om vad jag skulle göra om jag hade fått lite kommunal makt, hur jag snabbast skulle kunna försköna en stad. Det jag kom fram till var att jag skulle ge gratis bensin till alla snygga bilar, så att alla parkeringsplatser såg ut som skulpturparker.

Med snygga bilar menar han företrädesvis amerikanare.

Vad tycker du om bilar och hur tänker du om miljöproblemen de vållar?
– Som uppfinning och som frihetssymbol är de fantastiska. Sedan är det ju en sur sak att explosionsmotorns premiss är att det blir dålig miljö. Jag tror det kan fixas ganska lätt, det är bara det att bensinbolagen är de största asen på planeten.

undefined
Johan Zetterquist håller på att hänga en bild med ett foto av en tjej som stampar på en man, som ligger under en bil. Bensindunkarna symboliserar gratis bensin.

Johan Zetterquist har också med ett par verk som kanske inte är riktigt rumsrena, fast ur en annan aspekt än att det skulle kunna öka koldioxidutsläppen. (Känsliga läsare varnas.)

På en stor väggbild ligger en man under en bil. En kvinna har satt foten i ansiktet på honom och trycker ner honom mot marken.

– Jag hittade en sexuell läggning på ett forum på nätet och inspirerades av det. Det är killar som vill bli förnedrade och överkörda med bil av tjejer och tjejer som vill köra över killar. Sedan var det ganska roligt att vi hittade en Renault Clio, för med den där diamanten där fram blir det liksom extra stark på något sätt.

Är det du som har arrangerat bilden?

– Ja. Det är jag som ligger där. Tjejen är min flickvän, säger han glatt.

undefined
Mikael Richter bidrar med en rad skyltar med texter som "Du dör för fort" och "Åt helvete".

Övriga medverkande konstnärer är Sara Lännerström, Hanna Antonsson, John E. Franzén, Karolina Holmlund och Mikael Richter.

undefined
John-E. Franzén målade bilar och motorcyklar.
undefined
John-E. Franzén är en föregångare inom bilkonsten i Sverige. Ett 20-tal av hans bilder finns med.
undefined
Karolina Holmlund från Skellefteå har bland annat jobbat med en tematik kring bilbränder. Förlagorna är bilder ur media och övervakningsbilder hon hittat på nätet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!