Sari Huczkowski har öppnat konstgalleri på Kronan

Ett helt nytt konstgalleri har öppnat på Kronan i Luleå. Här vill Sari Huczkowski erbjuda både etablerade och oetablerade konstnärer att ställa ut. Först ut är Carole Creedon Lundberg, därefter Lotta Andersson Högberg.

Galleristen Sari Huczkowski och konstnären Carole Creedon Lundberg har hängt den allra första utställningen hos Studio Konst & Form.

Galleristen Sari Huczkowski och konstnären Carole Creedon Lundberg har hängt den allra första utställningen hos Studio Konst & Form.

Foto: Ulrika Vallgårda

Konst2022-08-20 17:00

– I konstnärsvärlden ska du ju bygga upp ditt cv och det är viktigt att kunna visa att man har ställt ut. Jag vill hjälpa till att pusha och lyfta fram konstnärer och designers från Norrboten, berättar galleristen Sari Huczkowski.

Sari Huczkowski hade arbetat 15 år inom hotell- och restaurangnäringen och som förskollärare i 18 år när hon gick in i väggen 2019. Hon var redan konstnär vid sidan om jobbet, men då bestämde hon sig för att säga upp sig för att satsa heltid på konsten.

Hon anmälde sig i sista sekund till konstutbildningen på Sunderby folkhögskola med inriktning mot färg, form och inredning. Samma dag som terminen startade blev det ett avhopp och hon fick platsen.

– Jag var fortfarande lite trött där på hösten och behövde vila ganska mycket, men på Sunderby folkhögskola är de duktiga på att göra individuella anpassningar så att jag skulle orka.

Sedan gick allting snabbt. Genom en kontakt fick hon arbete som inredare, men samtidigt sökte hon också till andra året på konstskolan och gick det. I september ifjol fick hon veta att lokalen på Kronan var ledig och slog till.

Hon renoverade lokalen och öppnade ateljé, butik och showroom, där hon säljer både egna och andras konstverk och alster. Dessutom erbjuder hon två koncept som hon kallar "Afternoon art" och "After work art" till sällskap som till en kostnad får chansen att komma på en workshop där de får utmana sig själva kreativt och bjuds på mat och dryck.

– Jag skräddarsyr aktiviteten beroende på vad gruppen vill. På det sättet har jag fortsatt att dra nytta av min erfarenhet som pedagog. 

Nu utökar hon verksamheten med ett konstgalleri i samma lokaler och i veckan höll hon vernissage för första gången.

– Jag har haft idén länge. Det är något jag själv som konstnär har saknat här i Luleå. 

Till Studio Konst & Form på Kronan kan konstnärer själva anmäla intresse för att ställa ut mot en avgift på 2000 kronor för en månad. Då ingår annonsering och vernissage. Hon har öppet fyra dagar i veckan, mest eftermiddagar, kvällar och helger. Dessutom ordnar hon andra event i lokalen då besökarna får chans att se utställningarna.

– Jag bjuder in slutna sällskap som får vara här i lugn och ro och serverar lite bubbel och snittar. Det kan vara en konstförening eller ett kompisgäng som vill göra något annorlunda.

Ända fram till april nästa år har hon bokat in konstnärer som tillhör de mer oetablerade i länet.

Så småningom funderar hon på att söka någon typ av projektmedel för just galleridelen, eftersom den inte ger henne någon vinst, men i övrigt driver hon det för egen maskin.

Den första konstnären som ställer ut är Carole Creedon Lundberg. Just hennes utställning pågår bara en vecka. Hon tycker upplägget är bra.

– Sari vet precis vad som krävs och vilken support man behöver, till exempel vilken ram man ska välja till tavlorna.

Hon kommer från Irland men har bott i Norrbotten i 11 år och går just nu konstutbildning på Sunderby folkhögskola. Sedan vill hon gärna fortsätta studera till konstpedagog.

Motiven hon ställer ut föreställer kvinnor och kvinnokroppar.

– Jag tycker om att rita stora former som berättar något om de personer som du ritar. Du ser vilken sorts liv hon har.

Flera av hennes bilder finns även som posters eller vykort.

– Jag vill att min konst är tillgänglig för alla.

Även Saris Huczkowskis konst och design finns att se i lokalen.

– Jag är ju självlärd men på konstskolan har jag fått nya verktyg att jobba med och kan använda olika material. Jag tycker om rustika grejer och det blir mycket skulpturer. Jag har också gjort en smyckeskollektion för att ta vara på spillvirket när jag skulpterar.

Hur blir du mottagen som gallerist i konstvärlden?
– Ingen aning. Men jag har i alla blivit väl mottagen av konstnärerna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!