På onsdagen invigdes det sista verket i Norlandia Björknäsgårdens konstsatsning. 13 lokala konstnärer har bidragit med sina verk på det nya äldreboendet i ett projekt som genomförts i samarbete med Resurscentrum för konst i Norrbotten.
I eftermiddagsmörkret följde de som kommit till tisdagens invigning med konstnären ut på gården för att betrakta hennes verk. Flera av de medhjälpare som har bidragit med sina kunskaper för att få det på plats närvarade.
– En ingenjör har hjälpt mig räkna, någon har hjälpt till med datadesign, någon har svetsat, monterat och transporterat och en annan har gjutit betongfundamentet, berättar hon.
Hon klippte det blågula bandet och därefter fick alla testa att gå in i hennes klotformade skulptur.
Att skapa ett verk till ett äldreboende krävde lite eftertanke.
– Jag vill ha en koppling mellan jord och universum och min tanke är att det ska finnas plats att sitta här inne och reflektera.
Hon var noggrann med placeringen, så att det skulle vara tillgängligt för alla och även synas bra från fönster och balkong.
Materialet är polerat rostfritt stål. De fem delarna i klotet föreställer fingeravtryck och hennes idé om verket bygger på flera tankegångar som har med avtryck att göra.
– Varje fingeravtryck är unikt även om vi är flera miljoner människor. Det är fascinerande. Samtidigt är vi gjorda av samma partiklar som universum, så på något sätt är vi samma även om vi är olika.
En annan tanke är att alla människor lämnar egna personliga avtryck efter sig. Det kan röra små och stora saker.
– Kanske har jag lärt mig att baka kakor av en person, då blir det ett avtryck. Det är en fin tanke att vi är viktiga för andra människor.
Pilar de Burgos, född 1971, kommer ursprungligen från Mexiko City, där hon har studerat vid konstakademien. Under en utställningsresa till Norrbotten träffade hon sin man och flyttade till Luleå 1999. Sedan dess arbetar hon som konstnär i Luleå med skulpturer och installationer, men också som arrangörer av biennaler och på Havremagasinet.
Johan Lignell som varit projektledare för konstsatsningen hos Norlandia Care är nöjd.
– Jag tycker det är helt fantastiskt – ett verk utomhus som man kan gå in i och som de äldre kan göra en liten utflykt till. Jag tror det blir väldigt uppskattat både bland de boende och bland medarbetarna.