Nedslag i 1900-talets bildkonst

Bildkonsten står i fokus i Norrbottens museums höstprogram.

Konstens utveckling. Utställningen "Ansikten, Platser, Perspektiv" bjuder på nedslag av konstens utveckling i länet, menar Jan-Erik Lundström, tillförordnad museichef.

Konstens utveckling. Utställningen "Ansikten, Platser, Perspektiv" bjuder på nedslag av konstens utveckling i länet, menar Jan-Erik Lundström, tillförordnad museichef.

Foto: Petra Isaksson

Konst2015-09-26 07:00

– Det handlar om att visa upp vad vi har men framför allt understryka att bildkonsten är en viktig del av vår kulturhistoria, säger Jan-Erik Lundström, tillförordnad museichef.

På lördag invigs höstens första utställning på museet. Den heter Ansikten, Platser, Perspektiv och bygger på museets egen bildkonstsamling.

– Museet har ju främst sysslat med utställningsverksamhet vad gäller bildkonst, inte så mycket förvärv. Mycket av det vi har i våra samlingar bygger på donationer, men bjuder på en bra berättelse om Norrbottens konsthistoria, menar han.

17 konstnärer och cirka 40 verk visas upp i ett nytt utställningsrum på bottenplanet där urvalet fokuserar på 1900-talet, det sekel när bildkonsten genomgår många förändringar och även flätas samman med samhällsutvecklingen.

Det äldsta verket dateras till 1918, målad av Kristina Forstén, ursprungligen från Helsingfors men verksam som piga i Kalix.

– Hon var autodidakt och tillhör precis som Tora Regina Rensgard den naivistiska skolan, som även uppmärksammats nationellt. Rensgard var dock mer produktiv och skildrade sin hemby Junosuando i sitt måleri.

Tongivande konstnärskap som Saga Ekström, Torsten Hjelm, Berry Kurkkio, Lena Nallo, Nils Nilsson Skum, Gunnar Nordberg, Charles Portin och John Thorgren finns representerade.

Carl-Gustav Nordin som skapade under konstnärsnamnet Charles Portin är ett konstnärskap som Jan-Erik Lundström lyfter fram.

– Han föddes i Haparanda men levde under lång tid i Stockholm där han utbildade sig och flyttade senare till Paris. Han fortsatte dock att återvända till Norrbotten i sitt skapande, främst hans landskapsmåleri. Han är kanske den konstnär som verkligen varit i kontakt med de moderna och stora strömningarna under 1900-talet och använde sig av många uttryck; kubism, symbolism, expressionism – hela tiden i intim kontakt med konstens utveckling.

En hel vägg i utställningsrummet är också vigd till John Thorgren, känd från Bodenskolan, samt flera representanter från Tuoddargruppen.

Utställningen har också haft ett annat syfte, nämligen att kartlägga var museet är starkt eller svagt vad gäller förvärv av bildkonst som del av kulturarvet.

– Vi har gjort några viktiga förvärv de senaste åren för att stärka vår konsthistoriska samling. Dessutom håller vi koll på samtidskonsten.

Senare i höst hålls också en separatutställning med Britta Markatta Labba. Även museets årsbok som kommer ut i november har bildkonsten som tema.

Fotnot: Privatpersoner som vill se hela museets bildkonstsamlingar kan beställa tid hos museets samlingar på Björkskatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!