–Jag är stolt och glad över att Anders Sunna ställer ut på Bildmuseet. Han är en fantastisk konstnär som inte bara bjuder på visuella upplevelser utan även sätter viktiga frågor på agendan. Hur ska vi ha det med rennäringen i Sverige? Det är en mycket aktuell och angelägen fråga. Det är bra att konsten kan vara en arena för detta, säger Katarina Pierre, museichef.
Anders Sunna har sin ateljé i Jokkmokk, närmare bestämt i Kurirens gamla redaktionslokaler i centrala stan.
– Det är bra takhöjd där, så jag trivs, säger han leende.
I måleriet hämtar Anders Sunna motiv från samisk historia och sina personliga erfarenheter Med collageteknik, allt möjligt i olika lager som rasbiologiska foton, privata bilder från barndomen, sprayfärg, tapeter, gamla pappkassar, vill han väcka känslor och tankar. Och hans konst lämnar, garanterat, ingen oberörd.
I verket Area Infected står den 40 år långa konflikten mellan familjen, samebyn och länsstyrelsen i centrum. Här tydliggörs familjens kamp med staten kring tolkningen av rennäringslagen som inf ördes 1971.
– Lagen bidrog till en uppfattning att samiska koncessionshavare var skyldiga att ta emot skötesrenar för fastighetsägarens räkning i utbyte mot att fastighetsägaren upplät sin mark för bete. Vår familj motsatte sig detta då vi inte tyckte att det var rimligt att vi skulle sköta andras renar utan ersättning.
– Vår vägran ledde till förföljelse av familjen och en konflikt som splittrade samebyn i två olika läger. Vi måste få bestämma över vår egen näring och hur den ska bedrivas.
– Folk säger att vi lever i ett demokratiskt samhälle, vilket jag inte upplever, säger Anders Sunna.
I Area Infected speglas olika händelser i kampen, tvångsförflyttningen från Sattajärvi sameby till Mounio sameby med hjälp av polispatrull, hur hundratals renar försvann för familjen och hur dessa hade fraktats i begravningsbil till slakteriet, gerillarenskötsel där man inte får synas eller höras.
– Om jag inte haft en bra uppväxt, trots allt, hade det kanske blivit militanta handlingar. Men konsten har räddat mig och kanske andra. Genom den får jag utlopp för mina aggressioner, säger Anders Sunna.
Han hoppas på en lösning av den mångåriga kampen.
– Att vi får våra områden tillbaka och ersättning för det det som gjorts mot oss. Att vi får upprättelse.
Att växa upp som barn i en konfliktladdad miljö var inte helt enkelt.
– Vi var förföljda och förtroendet för det svenska rättssystemet var obefintligt. Det var inte bara det att vi förlorade vår renskötselrätt utan den tilldelades andra som aldrig haft någon koppling till renskötsel. Att man tar någons rättigheter och ger till andra är svårt att förstå.
Under den välbesökta vernissagen på Bildmuseet var sångernskan Sofia Jannok på plats.
– Jag älskar Anders Sunnas konst. Han sätter hårt mot hårt. Demokrati och mänskliga rättigheter ska gälla alla även för urfolk. För mig är det solklart.
Ytterligare två utställningar öppnades på Bildmuseet under den gågna helgen. Anders Sunna Infected Area pågår till 1 feb 2015, Huberto Campanas platsspecifika halm/lin verk Woods till 8 feb och Rafael Lozano-Hemmer avancerade tekniska verk A draft of shadows till 3 maj.