– Det är en stor dag för mig och en ära att utses till chef för Konstmuseet i Norr. Jag har alltid haft en längtan till norra Sverige och i Norrbotten finns dessutom många av landets intressantaste konstnärer. Konstmuseet i Norr och dess uppdrag i Norrbotten och Barentsregionen ligger dessutom mitt i brännpunkten för vår tids stora frågor om exempelvis klimat, naturresurser och ursprungsbefolkningars kultur och rättigheter, säger hon.
Maria Lind har en lång erfarenhet från ledande roller inom konstnärlig verksamhet i Sverige och utomlands. Hon har bland annat varit chef för Tensta konsthall och Kunstverein i München, samt verksamhetsledare för IASPIS och masterprogrammet i curating på Bard College i New York. Hon har sedan 1990-talet arbetat som konstkritiker och är som sagts för närvarande kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva med syfte att främja svenskt kulturutbyte med Ryssland och stimulera den kulturella dialogen mellan länderna.
– Jag kan säga så mycket att det har gått att arbeta i Ryssland, men med enstaka individer och kollektiv som är motståndare till regimen och kritiska mot kriget i Ukraina.
Maria Lind har med andra ord erfarenhet av att jobba i organisationer och på institutioner där problemlösning krävs, vilket kan behövas i det nya arbetet som konstmuseichef.
2009 startade projektet Konstmuseet i Norr som en mobil länskonstverksamhet som ett samarbete mellan Region Norrbotten och Kiruna kommun. Projektets uppgift var att tillgängliggöra konst i Norrbottens 14 kommuner med mål att etablera ett länskonstmuseum med bas i Kiruna. Konstmuseet i Norr övergick 2017 från projekt till kommunalförbund där medlemmarna är Region Norrbotten och Kiruna kommun. Men det är en verksamhet som präglats av arbetsmiljöproblem där flera anställda ganska snart sade upp sig. Dessutom har museets lokaler i stadshuset Kristallen tvingats stänga ned hela eller delar av verksamheten på grund av läckande tak. Och sedan årsskiftet har Konstmuseet i Norr saknat en ordinarie chef sedan Selma Green sade upp sig.
Det är med andra ord en verksamhet som präglats av diverse problem som Maria Lind nu tar över.
– Jag är trygg. Jag har som sagts erfarenhet från konstinstitutioner som präglats av problem. Jag jobbade bland annat som intendent när Moderna Museet drabbades av sin mögelskandal. Nu vänder vi blad, för att citera vår statschef, säger hon.
Och visionen är framför allt att lära känna regionen och dess 14 kommuner för att sedan kunna bjuda på experimentell samtidskonst både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
– Ett museum kan inte vara stängt mot samhället det verkar i. Därför måste man ut och röra på sig. När jag jobbade på Tensta konsthall gjorde vi många projekt tillsammans med individer och grupper i samhället. Ett museum måste vända sin kind mot dagens verklighet, säger hon.
Hon har själv rest flitigt i norra Sverige de senaste 7-8 åren eftersom hon upplever att konstlivet är intressant.
– All den utveckling som sker både tekniskt, socialt och miljömässigt är koncentrerat i norr. Dessutom var min älskade farmor Tyra från Jämtland och jag reste ofta med henne och farfar. Suget att bo i norr har jag burit hela livet, säger hon.
Enligt Roger Suup, ordförande för Konstmuseet i Norrs direktion, är Maria Lind verkligen en topp rekrytering.
– Maria Linds bakgrund inom samtidskonst, curating och internationellt samarbete samt erfarenheten från att framgångsrikt driva konstnärlig verksamhet på hög nivå, gör henne mycket lämpad att leda utvecklingen av Konstmuseet i Norr mot en spännande framtid, sade han vid onsdags pressträff.