Trion som är uttagen till Liljevalchs vårsalong

Tre konstnärer från Luleå har bland 4 135 sökande, vilket är rekordmånga, tagits ut till Liljevalchs vårsalong i Stockholm.

Sven Teglund har blivit antagen till Lijlevalchs vårsalong med sin installation "Släktträd" som består av nio akvareller, föreställande trädstubbar.

Sven Teglund har blivit antagen till Lijlevalchs vårsalong med sin installation "Släktträd" som består av nio akvareller, föreställande trädstubbar.

Foto: Ulrika Vallgårda

Konst2022-12-28 14:27

Sven Teglund från Porsön kommit med för andra gången.

– Det känns väldigt roligt och man vet aldrig vad man kan göra som gör att man kommer med.

undefined
Sven Teglund från Luleå är en av de konstnärer som i hård konkurrens har blivit uttagna till Liljevalchs vårsalong 2023.

Tidigare år har han skickat in enskilda målningar. Denna gång har han gjort en installation av nio akvareller.

– Under pandemin 2021 var det ju väldigt många som dog i ett tidigt skede och då var det ett uttryck som jag fastnade för: "Alldeles för tidigt". 

Det handlade om att människor dog alldeles för tidigt.

Samtidigt pågick en skogsröjning på Porsön där han bor och många träd sågades ner. Han tittade på trädstubbarna som var kvar och räknade årsringarna.

– Jag tyckte att de hade fällts alldeles för tidigt. Så jag kopplade ihop med det moderna skogsbruket där träd inte får leva tillräckligt länge utan fälls alldeles för tidigt.

Målningen föreställer dessa trädstubbar och installationen heter släktträd. De enskilda målningarna har fått namn över hur gammalt trädet var när det fälldes. 

– Jag ville att varje bild skulle ha sitt årtal, att man lyfte varje individ. Att inte enbart skogen, utan att varje träd skulle få betydelse.

Man kan också associera till gravstenar, förklarar han, som att stubbarna är en sorts minnesstenar över träden.

undefined
Leif Å Larsson har blivit uttagen till Liljevalchs vårsalong för fjärde året i rad.

Leif Å Larsson, Orrbyn, har blivit uttagen med ett bidrag som heter "Kukkola". 

Han har sedan några år tillbaka nischat in sig på pyrografier. Han avbildar norrbottniska hus med glödpenna på plywood. Efteråt lackar han ytan två gånger med matt lack.

– Det blev bara så. Jag skulle delta i en teckningsutställning och ville förnya mig på något sätt. Då kom jag på att jag kunde använda glödpenna och så hittade jag några plywoodskivor i mitt garage och provade. Jag tycke det såg bra ut och sedan skickade jag in dem till Liljevalchs. Det var 2020.

undefined
Leif Å Larsson har kommit med på Liljevalchs vårsalong med "Kukkola", en pyrografi gjord med glödpenna på plywood.

Följande år skickade han in fem nya pyrografier och fick samtliga antagna. Det året blev han dessutom uppmärksammad både i DN och Svenska dagbladet och i Kulturnyheterna.

– Så då fick jag väldigt fin publicitet det året, konstaterar han.

Även ifjol blev han antagen och så i år också.

– Det känns helt otroligt, säger Leif Å Larsson.

undefined
Andreas Lindströms bidrag till Liljevalchs vårsalong heter "Kalhygge".

Den tredje konstnären som har blivit uttagen är en något av en doldis i länet. För Andreas Lindström, född 1981, som målar natur och landskap i olja och i kol och blyerts, blir det den andra utställningen någonsin. 

Han blev uttagen till en jurybedömd utställning på Österlen i höstas och kom med på den och nu var det första gången han sökte till Liljevalchs.

– Men jag har tänkt fortsätta att ställa ut. Jag tycker det var jättekul att komma med i Liljevalchs vårsalong, säger han.

Till vardags jobbar han som elprojektör på Sweco i Luleå, men han har hållit på konst större delen av sitt vuxna liv och har utbildat sig i konst på Malmfältens folkhögskola och även studerat till en kandidatexamen i konstvetenskap vid Uppsala universitet.

Tavlan som kommit med är en oljemålning på trä och heter "Kalhygge".

– Det har aldrig varit så många sökande som i år. Så att det är nytt rekord, säger Sara Kallsner, kommunikations- och pressansvarig LIljevachs.

Endast en gång tidigare har det varit över 4000 sökande.

Vad ser ni det som ett tecken på?
– Dels tänker jag Vårsalongen verkligen har blivit den folkfest som vi har hoppats på och att trösklarna har sänkts för att ta modet och våga söka, samtidigt som det fortfarande är samma kvalitet i urvalet.

Liljevalchs vårsalong

159 konstnärer, 89 kvinnor och 70 män, är utvalda att visa sina verk på Vårsalongen 2023.

Verken bedöms anonymt.

De utvalda konstnärerna är bosatta i hela landet, men den största delen kommer från Stockholmsområdet. 

Tre är från Norrbotten, samtliga från Luleå.

Teknikerna är blandade.

Årets jury bestod av konstvetaren Isabella Nilsson, konstnären Jockum Nordström, och juryordförande Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs. 

Vårsalongen 2023 öppnar 24 februari och pågår till och med 23 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!