Luleåbiennalen vittnar om kulturens betydelse

"Kultur står för hoppet i en turbulent samtid och är själva grundstommen i vårt samhällsbygge". Det menar Evelina Rydeker, kommunalråd och ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Luleå, vid invigningen av Luleåbiennalen 2024

Det var en tämligen stor skara människor som kom till invigningen av Luleåbiennalen 2024 på Luleås konsthall i lördags.

Det var en tämligen stor skara människor som kom till invigningen av Luleåbiennalen 2024 på Luleås konsthall i lördags.

Foto: Eva Åström

Konst2024-03-02 20:50
undefined
Kommunalrådet Evelina Rydeker, Karin Erixon, konstnärlig ledare Luleå konsthall, Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida, kuratorer för årets biennal samt Maria Ragnestam, konstnärlig ledare för Konstfrämjandet Norrbotten vid invigningen av Luleåbiennalen 2024

Det var en tämligen stor samling människor som samlats i Konsthallen i Luleå för att delta vid den officiella invigningen av Luleåbiennalen 2024 med titeln "På tröskeln till 1:1".

– Vi ska känna stolthet i Luleå och Norrbotten för Luleåbiennalen. Ett rikt kulturliv är hoppet som står mot strömningar som hotar vårt fria och demokratiska samhälle. Kulturen är grundstommen och därför måste både kommuner och regionen bidra med medel och pengar, sade Evelina Rydeker i sitt invigningstal.

undefined
Det var en tämligen stor skara människor som kom till invigningen av Luleåbiennalen 2024 på Luleås konsthall i lördags.

Årets biennal, där konst möter arkitektur, reflekterar över de omfattande omvandlingar som formar Norrbottens byggda och naturliga miljöer, och deras förbindelser och samhörighet med andra regioner och samhällen globalt.

– Förändringar som sker i Norrbotten påverkar i sin tur samhällen utanför regionens gränser som också genomgår radikala omvandlingar. Det blir tydligt att våra livsmiljöer är resultat av socio-politiska, ekonomiska och miljömässiga faktorer, menar biennalens kuratorer Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida.

undefined
Textilkonstnären Ida Isak Westerberg var en av alla besökare vid invigningen av Luleåbiennalen som pågick under många timmar på olika platser runt om i Luleå.

Verken i utställningsrummen länkar därför samman Norrbotten med andra platser i Sápmi, öknen i Västsahara och Pilbararegionen i Australien. 

– Det finns tydliga historiska likheter med exploateringen av Pilabararegionen och norra Sverige. Exempelvis slängde gruvexploatörerna 100-tals artefakter från ursprungsbefolkningen på en sophög när de expanderade gruvbrytningen av järn, säger en av medlemmarna i konstnärsgruppen Grandeza Studio.

undefined
Den spanska konstnärsgruppen Grandeza Studio delar sin tid mellan Madrid och Sydney där de bland annat intresserat sig för en provins i nordvästra Australien som blivit brutalt koloniserad.

Gruppens medlemmar, som delar sin tid mellan Madrid och Sydney, medverkar med installationen "Pilbara Interregnum: Seven Political Allegories" där de belyser sju områden i Pilbararegionen som blivit brutalt exploaterade på urfolkets bekostnad.

– Det handlar om allt från tester av atombomber till slavliknande förhållanden, där utvinningen av järn, kol och olja skapat politiska konflikter även nu när man söker skapa en hubb för grön energi, menar representanterna för Grandeza Studio.

undefined
Konstnären Mohamed Sleiman Labat bjöd på en te-ceremoni i verket "Community Art Tent" där han berättade om sitt folk sahrawier, deras ritualer och historia. Sedan 1975 lever hans folk (tidigare boskapsskötande nomader) i flyktingläger i Algeriet eftersom de blivit tvångsförflyttade från Västsahara sedan man börjat bryta fosfat.

Under invigningen bjöds förutom konstnärsvisningar även på en te-ceremoni i verket "Community Art Tent" där konstnären Mohamed Sleiman Labat berättade om sitt folk saharawi som sedan 1975 lever i flyktingläger i Algeriet sedan de tvångsförflyttats från Västsahara där de tidigare levt som boskapsskötande nomader.

undefined
Jenny Lahti och Outi Pieskis verk "Ovdavázzit - Forewalkers" är en installation som består av 37 trästavar, inspirerade av samiska vandringsstavar som placerats i två slingrande rader för att åskådliggöra vägen genom Luleå konsthalls övre utställningsdel.

Fotnot: Luleåbiennalen pågår till i slutet på maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!