– Jag har blivit inspirerad av den runda cirkeln, livets eviga kretslopp, himlavalvet och dess oändlighet, säger Britta Marakatt Labba i ett pressmeddelande.
Den nya mässhaken och stolan invigs på den samiska nationaldagen, söndag den 6 februari, via en livesänd högmässa på Luleå stifts webbplats eftersom restriktionerna ännu bara tillåter 50 personer i kyrkorummet.
– Jag gläder mig stort över att få vara med och ta emot denna samiska mässhake och stola. Nu finns det samiska hantverket närvarande i det allra mest centrala i gudstjänsten i Luleå domkyrka, vid nattvardsfirandet, säger biskop Åsa Nyström.
Även konstnären Britta Marakatt Labba betonar vikten av att arbeta med samisk konst i kyrkorummet.
– De samer som besöker Svenska kyrkans högmässor ska känna sig välkomna in i kyrkorummet och känna att de möts av något de känner igen – värme av välkomnande ska möta samiska församlingsbor när de ser prästen klädd i samisk design och samiska former, säger hon.
En mässhake är ett utsmyckat plagg som prästen tar på sig vid nattvardsfirandet. Färgerna följer ofta de liturgiska färgerna som understryker vilken tid på kyrkoåret det är. En stola är det långa band som präster och diakoner bär över axlarna. Även den varieras i färg utifrån kyrkoåret. Och konstnären beräknar att arbetet med mässhaken tagit närmare 100 timmar.
Förutom biskop Åsa Nyström medverkar Britta Marakatt Labba, Gunnar Sjöberg, präst, Pia-Maria Nutti Holmgren, sångsolist och Samuel Lindh, biträdande domkyrkoorganist vid invigningen.