Lillasysters unga curatorer avsexualiserar kroppen

Den mänskliga kroppen är ett återkommande motiv i den traditionella konsten. Men Lillasysters tre unga curatorer belyser kroppen från helt andra perspektiv.

Alva Warnström Mårsén, Felix Krausz Sjögren, Adina Edfelt och Isabella Tjäder står bakom utställningen "Hagen uti oss" som visas på Galleri Syster.

Alva Warnström Mårsén, Felix Krausz Sjögren, Adina Edfelt och Isabella Tjäder står bakom utställningen "Hagen uti oss" som visas på Galleri Syster.

Foto: Eva Åström

Konst2022-09-23 13:00

– "Din kropp är ditt tempel" är ett välkänt uttryck. Vi symboliserar istället kroppen som en hage – en plats att röjas, blomma, brukas, utnyttjas men också en vacker, bördig och livnärande plats, säger Felix Krausz Sjögren.

undefined
Alma Winklers textila verk "Take my life" belyser moderskapets motstridiga känslor.

Tillsammans med sina kollegor Adina Edfelt och Alva Warnström Mårsén har de skapat utställningen "Hagen uti oss" som berättar en annan historia om kroppen. Snarast en ganska slumpartad tematik som började med att trion fastande för det textila skulpturverket "Take my life" av konstfacksutbildade Alma Winkler. Ett verk som centrerar moderskapet, dess kropp och viljan att ge sina barn allt och de motstridiga känslor som kan uppstå.

– Det är ett starkt verk som tillsammans med en videofilm belyser en moderkropp som är trasig och lappat ihop sig själv många gånger, säger Felix Krausz Sjögren.

undefined
Del ur textilkonstnären Maja Stjärnas flerdelade verk "Blomsterhjerta".

Det andra verket trion ville visa för konstpubliken i Luleå är Åsa Ersmarks videokonstverk "Volcano" som gestaltar det ammande bröstets storslagenhet, kraft och skönhet. Dessutom medverkar textilkonstnären Maja Stjärna med en serie verk i "Blomsterhjerta", stora AD-fotogarfier av nakna som hon broderat blommor på.

– Verken skapades i hennes rehabilitering efter en avslutad ätstörningsbehandling, säger Adina Edfelt.

undefined
Två böcker ingår i Maja Stjärnas verk där hon broderat blommorna och förklarar dess egenskaper.

En röd tråd är därmed den avsexualiserade kroppen bortom det estetiska.

– Hagen uti oss är avtäckande och annorlunda. I vårt arbete med unga söker vi nya röster på konstscenen som vågar ifrågasätta och vara kritiska. Jag menar, konst genomsyrar alla delar i samhällskroppen. Därför är det viktigt med många perspektiv, säger Isabella Tjäder, rådgivare för ungdomsstyrelsen på galleri Index, Stockholm som arrangerar utställningen, inbjudna av Galleri Lillasyster.

Uti i vår hage

Utställningen "Hagen uti oss" är en blinkning till den svenska folkvisan "Uti vår hage" av okänt ursprung och okänd ålder som nedtecknades på Gotland under 1880-talet.

Uti vår hage är en av de mest kända folkvisorna, mycket på grund av det ofta framförda arrangemanget för kör av Hugo Alfvén. Den hör bland annat till en av valborgsmässofirandets traditionella sångnummer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!