Det är vad som väntar när Lisa Larson nu gör keramikversioner av Astrid Lindgrens figurer. 1967 skapade Lisa Larson en keramikversion av Pippi Långstrump. Det var en kavat figur med självsäker uppsyn och Herr Nilsson uppkrupen på axeln. Den folkkära keramikern minns tydligt när Astrid Lindgren besökte Gustavsbergs porslinsfabrik för att ge verket sitt godkännande.
– Vi fick besök av både presidenter och berömda skådespelare. Meningslösa möten. Men med Astrid var det något speciellt. Jag kände en väldig samhörighet med henne. Det var en av livets höjdpunkter, säger Lisa Larson.
Den lilla varelsen blev emellertid inte långlivad. Figurens ben var smala och gick sönder under bränningen. Efter två år avslutades tillverkningen 1971. Enligt rådande samlarlogik har den därför blivit något av en helig graal för världens alla Larson-fantaster av ekorrnatur – och de är många.
– Det var den första figuren som verkligen steg på auktionshimlen. För tio år sedan fick vi besök av en norsk samlare som hade betalt 11 000 kronor för en Pippi. Han var så glad så, men jag tänkte ”folk är inte kloka”, säger 84-åringen.
Just därför finns det också en viss laddning i luften när keramikern nu utformar en ny kollektion med figurer från Astrid Lindgrens sagovärld. Först ut är Pippi i helt ny version. Den här gången handlar det om en betydligt mer kompakt krabat. Den ser närmast ut som ett knubbigt småsyskon till 60-tals-varianten.
– På något sätt känner jag att jag är skyldig Astrid det här efter allt som hon har gett mig och min familj. Jag läste alla hennes böcker för barnen. Att läsa för barn kan vara rätt tråkigt, men så var det aldrig med Astrids böcker, säger Lisa Larson.
Vilken figur som väntar efter lanseringen av Pippi återstår att se. Det är inte bestämt ännu. Kanske blir det Emil. På Lisa Larsons arbetsbord står en rund och glad prototyp av det småländska busfröet. Men den får inte fotograferas. Det är möjligt att den ska både justeras och modifieras.
Hon berättar att Astrid Lindgren propsade på att hon borde göra en keramik-Emil när de träffades där på 60-talet. Författaren var nämligen en hängiven beundrare skulle det visa sig. I arbetsrummet, alldeles intill sin skrivmaskin i lägenheten på Dalagatan i Stockholm, placerade hon en hel rad med Larson-figurer. Där står de än i dag nu när bostaden blivit museum.
Lisa Larson säger att en av de främsta utmaningarna med att gestalta personligheterna i Astrid Lindgrens böcker är att vi alla har en så intim relation till dem. Vi kan se dem framför oss när vi blundar. För att hitta ett eget uttryck har Lisa Larson därför valt att söka efter inspiration i Astrid Lindgrens texter.
– När jag gjorde Pippi ville jag för allt i världen inte att hon skulle bli lik illustrationerna. (TT)