Utställningen som visas på konsthallen i Luleå görs i samarbete med Polarforskarsekretariatet och har tidigare visats på Waldemarsudde i Stockholm med Johan Petterson som curator.
– Sedan 1989 har 36 konstnärer från olika discipliner inbjudits att delta på forskningsexpeditionerna, inte minst för att konstens uppgift är att ge ett annat narrativ än den evidensbaserade forskningen. Det tar lång tid för forskare att presentera sin resultat. Konsten kan starta en diskussion om vad som sker i polarområdena men också förmedla en upplevelse, säger han.
Johan Petterson var själv med på den längst forskningsexpeditionen 2001 och är också troligen den längsta mannen med sina 2,10 över havet som satt sin fot på Nordpolen.
– Jag placerar ut bronshästar på olika platser i världen, så också i Nordpolen där min 25 kilo tunga skulptur placerades på ett isflak. Forskarna ville att jag skulle placera en GPS på hästen, men konsten uppgift är inte att mäta och kategorisera, utan använda fantasin. Det visade sig att på tre veckor hade bronsskulpturen sjunkit två meter genom isen och samtidigt seglat 50 landmil på isen. Nu ligger den på havets botten. Den som hittar den får den, säger han och ler.
Akvarellmålaren Lars Lerin är den mest kända konstnären i utställningen. Han medverkat med ett stort antal mindre akvarellmålningar från Island och några större från resan till Antarktis 1989 – den resa som även Svenerik Jakobsson var med på.
– Det blåste mycket, vilket man kan se i filmen "Fruset ögonblick" av Bo Landin som följde mig och Lars Lerin eftersom vi var de första konstnärer som var inbjudna på en polarexpedition, säger han.
Svenerik Jakobsson är främst grafiker och medverkar med ett antal etsningar, men också akvareller och tredimensionella skulpturer av sten. Han jobbade under 17 år som gästlärare på Grönlands konstskola och har därför en hel del motiv från just denna miljö men också från sina upplevelser från vår världs kallaste områden.
Ida Rödén, å sin sida, var med på den senaste resan med Oden och kom hem veckan innan midsommar i år.
– Syftet för forskarna var att fånga den första värmeströmmen för att se hur den påverkar isen. Därför åkte vi tidigare än man någonsin gjort, men isen var tjock och viljestark, säger hon.
Ida Rödén medverkar med bilder från sina dagboksanteckningar hon förde under de sex veckor hon tillbringade med forskarteamet och isbrytarens besättning.
– Jag brukar skapa fiktiva medresenärer, men Jonas Falk som följt med mig sedan 2014, kunde inte kliva på denna expedition. Han passade inte riktigt för ändamålet. Däremot har en skepnad uppenbarat sig nu efter hemkomsten som tillsammans med mig undersöker topografin under vattnet för att se var framtidens öar kommer att finnas i Nordpolen, säger hon.
Förutom utställningen "Expedition Konst" visas också utställningen "Vandremelodi" – en utställning av Beatrice Alvestad Lopez, Luleå kommuns ateljéstipendiat 2022-2023.
– Jag utgår från den norska folksagan Teskjekjerringa (Teskedsgumman) och har byggt en installation där publiken kan sätta sig ned i de ekstolar jag byggt, lyssna på mina ljudverk eller se på den film jag visar. Jag jobbar mycket performativt, i detta fall med utgångspunkt i tradition, myter och barndomens äventyr, säger hon.