Och vilka är egentligen de som bor i mellanrummen i det Norrländska inlandet?
Det är utgångspunkten för konstnären Lennart Samor och sociologen Jörgen Sparf undersökande och uppsökande konstprojekt ”Inlandsresan” som avslutas i Gällivare idag.
Under en veckas tid har Lennart Samor och Jörgen Sparf färdats efter Europas längsta väg E45:an genom Europas mest glesbefolkade område mellan Östersund och Gällivare för att träffa och intervjua människor som sällan eller aldrig får berätta sin historia.
– Jag har kört denna sträcka många år och alltid velat knacka på för att se vem som bor här. Nu har jag fått möjlighet att göra det, säger Lennart Samor.
Syftet med resan är att samla material. 10 intervjuer och besök var inbokade i förväg.
– Vi har letat ”vardagsmänniskor”, inte eldsjälar eller kufar. De som egentligen aldrig syns eller hörs.
När allt material är insamlat kommer det först att genomgå en konstnärlig bearbetning, följt av gestaltning. Tanken är att skapa en utställning som kan turnera. Och att deras konstprojekt sammanfaller med vårens debatt om polariseringen mellan stad och land menar Lennart Samor är en slump.
– Vi skulle egentligen ha gjort denna resa ifjol, men den blev uppskjuten på grund av avhopp. Att det blev just denna sträcka handlar om att vi själva är inflyttade söderifrån. Jag är själv från Norrtälje som kan betecknas som glesbygd bara 7 mil utanför Stockholm med en liknande problematik som i Norrland. Det är många platser i landet där butiker och bensinmackar läggs ned.