Projektet är ett samarbete mellan Kriminalvården i Luleå, Region Norrbotten, samt konstnärerna Helena Bergman, Annika Persson-Åkeblom och Sebastian Björkman. Det är en del av ett konstnärsresidens på initiativ av Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst.
Konstnären Helena Bergman blev intresserad av projektet av viljan att göra en förändring.
– Jag vill hjälpa ungdomar som är utsatta, minoritetsgrupper som inte alltid får den hjälp de behöver. Att hitta roten i de personerna och genom konsten kunna locka fram det, berättar hon och fortsätter:
– En del har inte jättestort ordförråd och vet inte hur de ska uttrycka sig, då är ju konsten suverän. Jag har själv barn med olika funktionsnedsättningar och jag känner att jag kan kommunicera via konsten och hitta dem på det viset.
Det påbörjades i februari och den initiala tanken var att arbetet med de intagna skulle pågå i en månad, men det fick avslutas redan efter två veckor på grund av att coronapandemin tog fart och anstalten stängde för besök.
Helena Bergman upplever dock den tiden de fick med de intagna som väldigt givande och ser ett stort behov av konst hos dem.
– Det kreativa gör att de kan komma bort från det statiska kriminella tänket. Få dem att tänka på något annat, man kanske kan vinkla in dem på andra spår.
Henrik Hvid, säkerhetssamordnare på anstalten, håller med och beskriver det som ett välkommet avbrott från den annars "fyrkantiga" tillvaron för de intagna.
– Det var så roligt att se det otroliga engagemanget, det är precis det vi behöver. Vi behöver folk med stora hjärtan och engagemang, särskilt för de som är unga här som bara är i början av sina “karriärer” inom kriminalitet. Det finns ingen bättre samarbetspartner än konstnärer.
Slutprodukten blev pusselbitar av lera och papper med ord som representerar "känslor som behöver ta plats i oss alla". Ingen av de intagna som var med i projektet är kvar på anstalten, men Hanna Isaksson tror att det även är betydande för de kommande till anstalten.
– Det kan leda till nyttiga processer för dem som kommer efteråt. Då har man något att diskutera, för att kunna vara svag och sårbar måste man vara väldigt modig och stark på andra sidan, säger hon och syftar på pusselbitarna med ord som "svag" och "rädd".