Det krävs fortfarande försiktighet och eftertanke för att uttrycka sin åsikt i det vietnamesiska samhället och konstnärlig frihet är ingen självklarhet. Det vietnamesiska ordspråket ”Rulla din tunga sju gånger innan du talar” är därför den tematiska utgångspunkten i utställningen Mien Meo Mieng/Förvrängningarnas land på Bildmuseet.
Med skulptur, video, måleri, teckning och ljudinstallationer kommenterar 14 unga konstnärer, verksamma i hemlandet, krigens efterverkningar, yttrandefrihet, ekonomi, historia och hur politiken påverkar livet i Vietnam. Bakom till synes oskyldiga och stundtals humoristiska uttryck döljer sig laddade samhällskritiska frågor.
Kurator för utställningen är den vietnamesiska konstnären Tran Luong som betytt mycket för att utveckla den samtida, alternativa konstscenen i Vietnam. Med egna pengar driver han en konstskola i Hanoi, där konstnärerna som ställer ut på Bildmuseet varit elever.
– Den politiska censuren gör det mycket svårt att jobba som konstnär i Vietnam. Om ett verk ska visas gäller det att förklä allt som kan tolkas som kritik som regimen. Jag vill bidra till förändring och ge en uppdaterad bild av Vietnam. Genom att undersöka det som skaver i den vietnamesiska historien hoppas jag vi ska hitta nya vägar framåt.
De flesta av verken som visas på Bildmuseet är skapade under de senaste två åren. Enligt Tran Luong har ett omfattande pappersarbete gjorts för att få ut konsten ur landet.
– Jag vet hur man spelar schack med myndigheterna, säger han.
En spännande tillgänglighet genomsyrar utställningen Mien Meo Mieng/Förvrängningarnas land. Många av verken får beröras av besökaren och uppmanar även till interaktion. Skulpturverket We Never Fell av Nguyen Tran Nam berättar om konstnären och hans familj, om rotlöshet, osäkerhet, om sociala förändringar och om återkommande motgångar. Men trots att man knuffar dessa familjemedlemmar i naturlig storlek, riktigt hårt, reser de sig upp igen.
Forefinger av Tran Tuan är stora soffliknande fingerskulpturer i exklusiva material som snäckor, koppar, kohud och horn som markerar den värld av rikedomar otillgängliga för de som idag lever i fattigdom i spåren av krigen. Dessa soffor har dock fler underliggande budskap. För fingrarna symboliserar krigsmotståndet i Vietnam. Motståndare till kriget skar av sig avtryckarfingret för att inte kunna delta. Flera av konstnärens släktingar saknar pekfinger på högerhanden.
Little Soap Boy av Vu Hong Ninh är en Buddha-liknande pojke gjord av tvål med en rinnande kran under skulpturens podium. Här erbjuds besökarna att tvätta sina händer. Enligt konstnären är Little Soap Boy i ständig förändring som en protest mot det slutgiltiga.
Ett till synes poetiskt uttryck, via tekniker kopplade till hantverkstaditioner, har bland annat verket Sanctified Clouds av Nguyen Phuong Linh. På avstånd bildar de blåvita bitarna i porslin vackra mönster, men bilderna monterade på porslinet gestaltar rök och explosioner från krig vilket ju representerar något helt annat.
Driver med myndigheternas kontrollerande frågor till konstnärer gör Nguyen Trinh Thi i ljud- och videoinstallationen Unsubtitled. Hon bjöd in 19 konstnärer från Hanois alternativa konstscen för att äta något, säga sitt namn och berätta vad de ätit. I ett av Bildmuseets utställningsrum står dessa 19 ätande konstnärer i form av pappfigurer i naturligt format på vilka filmklipp av dem projiceras. Här gestaltas alltså konstnärens position i det vietnamesiska samhället, den politiska censuren och bristen på yttrandefrihet i form av drabbande satir.
– Att göra något så basalt som att äta kräver ingen förklaring, men även om du bara äter en morot, måste du ändå säga: Jag äter en morot, säger konstnären.
Utställningen Mien Meo Mieng/Förvrängningarnas landskap, visas på samtliga plan i Bildmuseet till och med 1 november. Se den!
Med start i september presenteras ett omfattande program knutet till utställningen. Bland annat föreläser Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturvetenskap, om Sara Lidman och hennes engagemang för Vietnam och Börje Ljunggren, Asienspecialist och före detta ambassadör i Vietnam och Kina under rubriken Var är Vietnam på väg 40 år efter Vietnamkriget?