Ikonen Marie-Louise Ekman på konstturné i länet

Kärlek, vardagstokighet och toalettfunderingar. I sin första turné i Norrbotten, med start på Gällivare Kulturmuseum, visar konstnären, professorn och dramatikern Marie-Louise Ekman grafiska verk från fem decennier.

Marie-Louise Ekman ställer för första gången ut i Norrbotten och inleder sin konstturné på Gällivare kulturmuseum den 23 mars och vandrar vidare till Haparanda konsthall under sommaren för att slutligen visas på Råneå konsthall 7september-6 oktober 2024.

Marie-Louise Ekman ställer för första gången ut i Norrbotten och inleder sin konstturné på Gällivare kulturmuseum den 23 mars och vandrar vidare till Haparanda konsthall under sommaren för att slutligen visas på Råneå konsthall 7september-6 oktober 2024.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Konst2024-03-13 19:10

– Marie-Louise Ekman har länge fascinerat mig. Hon är en ikon och förebild för generationer av konstnärer, säger Björn Pettersson, intendent på Gällivare Kulturmuseum i ett pressmeddelande.

Den 23 mars öppnar vandringsutställningen "Man får göra som man vill: Marie-Louise Ekmans konst under femtio år" på Gällivare Kulturmuseum.

undefined
Det klassiska verket "På toaletten", mer känd som "Aftonsnabel", är en drift med tidningarnas smak för sensationer och trivialiteter istället för krig och död.

Bland de tio verken i utställningen finns bland annat "Kärlek" från 1976, med bakgrund inspirerad av dåvarande partner Carl-Johan De Geers tygmönster. Ett annat känt verk är klassikern "På toaletten", mer känd som "Aftonsnabeln", som är en drift med tidningarnas smak för sensationer och trivialiteter istället för krig och död.

Marie-Louise Ekman var en av de första konstnärerna i Sverige som omfamnande den populärkultur som folkhemmet erbjöd ur en ung kvinnas men även från barnets utgångspunkt. Hon upphöjde flickrummets färg- och formvärld till estetik. Färgen rosa var betydelsebärande och flickrummets pysslande blev hennes konstnärliga metod. När hon utnämndes till professor vid Kungliga Konsthögskolan 1984 blev hon också den första kvinnliga professorn i skolans nästa 250 åriga historia.

undefined
Förhållanden och möten mellan människor spelar en central roll i Marie-Louise Ekmans konstnärskap. I vardagliga banala scener, ofta i hemmiljö, överskrids politiska, erotiska och konstnärliga tabun med hjälp av lekfull "popnaivism". På bild ses delar av den stora utställning hon hade på Moderna museet för några år sedan.

Det är med andra ord en otroligt mångfacetterad yrkeskarriär den norrbottniska publiken får möta. Marie-Louise Ekman var tongivande i gruppen kring undergoundtidskriften "Puss" på 1960-talet, blev filmskapare och senare inflytelserik professor och rektor på Kungliga Konsthögskolan. Hon har också varit verksam som teaterregissör och var chef för Dramaten år 2009-2014. 

Men det konstnärliga skapandet har löpt parallellt under alla år – ett konstnärskap som inkluderar måleri, objekt, applikationer, film, teater, TV-serier och inte minst grafik i bildvärld där relationer och det absurda i tillvaron är ständigt närvarande.

Det är Kin museum för samtidskonst i Kiruna som initierat vandringsutställningen som efter utställningsperioden i Gällivare kommer att vandra vidare till Haparanda Konsthall under sommaren följt av Råneå Konsthall i höst.

– Gällivare Kulturmuseum är en spännande mötesplats med en historia av samer, nybyggare, gruvindustri och romer. Här samsas det lokala och omvärlden på ett intressant vis. Det är väldigt givande att samverka på det här sättet med konsten i fokus, säger Maria Lind, chef för Kin museum i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!