Hur fri är konsten?

Våren 2016 stod det klart att Luleå kommuns samarbete med Austin i Texas hittills kostat 2,7 miljoner.

Konstprojekt. I konstprojektet "Kompetensinventering" väcker Erik Thörnqvist och Alva Höggren frågor om kulturens roll i vårt samhälle.

Konstprojekt. I konstprojektet "Kompetensinventering" väcker Erik Thörnqvist och Alva Höggren frågor om kulturens roll i vårt samhälle.

Foto: Eva Åström

Konst2017-01-05 06:00

Men redan år 2013 väcktes intresset hos Erik Thörnqvist för detta samarbete med syfte att generera möten, affärer och samarbeten mellan företag i Luleå och Austin och där musik och kreativa näringar spelade en nyckelroll.

– Jag var nyfiken. För vem skulle detta projekt egentligen gagna? Det kändes som det fanns en annan agenda, säger han.

Tillsammans med sin goda vän Alva Höggren startade de konstprojektet ”Kompetensinventering” som ingår i Galleri Systers utställning ”The Epicentre of Everything”. Ett projekt de arbetat med under ett års tid med start våren 2015 och som baseras på offentliga handlingar för kostnader och aktiviteter för Luleå kommuns projekt ”Luleå Loves Austin”.

Med konstnärlig aktivism som arbetssätt har de via performance begärt ut alla dokument, fakturor, e-post konversation med mera rörande samarbetet. Något som skulle visa sig bli ett tidsödande arbete.

– Det tog närmare tre och en halv vecka innan vi fick de begärda offentliga handlingarna. Alla hade vi inte heller råd att betala för. Notan skulle landat på över 5 000 kronor om vi skulle tittat på allt. Vi hade råd med 300 kronor men fann känslig ekonomisk information och en del egenintressen i projektet som vi förde vidare, menar Erik Thörnqvist.

Han och Alva Höggren menar att det är ett motiv som berör eftersom det handlar om kulturen och konstens roll i samhället.

– Inom vilka ramar kan man verka som konstnär i Luleå? Vad har institutionerna för krav, liksom politikerna? Vad värdesätts och lyfts fram på konstscenen av de som har makt? Det var frågor som intresserade oss, som vi ville ifrågasätta och belysa med Austinprojektet som bas. Jag menar politiker och de som lyfter en månadslön inom kultursektorn är beroende av att det finns fria konstaktörer, men det är en mycket märklig maktbalans som råder.

Informationen de fann i dokumenten om Austinprojektet gjorde de ett kollage av som är den kritiska delen av utställningen.

– Men vi kände att det behövdes något positivt också. Därför skapade vi två nya roller där vi iscensätter en resa till Austin med kommunala medel för att marknadsföra Luleå och de kreativa näringarna. Jag spelar näverslöjdaren ”Trolle Johansson” och Alva ”Sofia-Christina Lagerqvist”, PR-agent, CEO, creative director med mera. Båda mycket positiva till Austinprojektet.

– Vår fråga är givetvis vad man får göra med våra gemensamma skattemedel och vad händer när man tvingas hålla varandra om ryggen för att få vara med och ta del av det som erbjuds. Men det kanske mest förvånande är att ingen reagerar och ifrågasätter, menar Erik Thörnqvist.

Har någon inblandad från Luleå kommun besökt utställningen eller kommenterat den?

– Vi har inte fått någon offentlig kommentar. En person från tekniska förvaltningen kom på vernissaget och ifrågasatte om detta var konst eftersom det är starkt vinklat. I övrigt har det varit tyst, säger Erik Thörnqvist.

Fotnot: På fredag hålls ett finissage (utställningen avslutas på lördag den 7/1) på Galleri Syster där bland annat Alva Höggren samtalar med Anja Örn om konstens frihet även om den inte säljer hotellnätter, eller är risken stor att konsten kidnappas av politiker för andra syften. Och måste konsten börja granska makten när medierna inte räcker till?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!