Drygt 220 verk av 88 norrbottniska konstnärer finns representerade i hotellets allmänna utrymmen, liksom i varje hotellrum.
– Konstnärerna kommer från hela länet, från Karesuando till Piteå. Och visst man kan se det som ett dokument – så här ungefär såg konstlivet i Norrbotten ut just denna tid, säger Henrik Ygge, ansvarig för konst i vårdmiljöer i länet.
Det var i samband med planerna på ett nytt, större och modernare patienthotell vid Sunderby sjukhus som Henrik Ygge kontaktades. Av byggnadskostnaden på 144 miljoner skulle en procent vikas till konstnärlig utsmyckning, totalt 1,4 miljoner. Ett konstprojekt startades, där förutom Henrik Ygge även vårdpersonal, projektledare för bygget samt en arkitekt ingick där syftet var att hitta konst av verksamma konstnärer i länet att smycka hotellet med.
För konst, menar Henrik Ygge, har en vårdande funktion.
– Självklart har konst i vårdmiljöer ett syfte. Det är en fin känsla att komma in i ett rum med konst, istället för att mötas av kala, vita väggar, menar han.
Samlingen är mångfacetterad, vilket visar sig under en rundvandring på hotellets olika våningsplan och en visning av tre av de 69 hotellrum som inte har gäster.
– En konstnär finns representerad i varje rum. De som inte har ett rum hänger i korridorer eller offentliga utrymmen, berättar Henrik Ygge.
Alla verk är inköpta under en kort tidsperiod år 2014-2015, även om det finns inköpta äldre verk som Henrik Ygge upptäckt under sina resor i länet för att besöka utställningar och konstnärer i deras ateljéer.
– Vi eftersträvade en variation i uttryck, teknik och motiv. Och som ni kan se, här finns allt från måleri, fotografi, skulptur till textilkonst, säger han under rundvandringen.
Däremot består samlingen mest av bilder, vilket har sin förklaring. Patienthotellet erbjuder även viss vård och därför har verksamhetens behov av utrymmen och flexibilitet fått styra urvalet.
– Det går exempelvis inte att placera en stor skulptur i en korridor där man vid något tillfälle måste passera med en säng. Det handlar om att hitta verk som fungerar i denna miljö på flera olika plan.
Hur har du tänkt i detta urval?
– Det rör sig om en speciell miljö. Det handlar inte om att köpa in verk till en konsthall eller ett museum och de människor som passerar är inte här primärt för att titta på konst. I vårdmiljö passar därför inte provocerande konst generellt, utan det handlar snarare om att förhöja miljön och skapa lugn. Ge patienter och gäster en möjlighet att tänka på annat. Dessutom har människor mycket olika smak och därför har jag sökt konst som fungerar för många och som kan skapa igenkänning. När jag jobbar med konst i administrativa lokaler kan jag dock prova mer utmanande konst. Men urval är svårt. Detta är frågor jag brottas med varje dag, säger Henrik Ygge.
Och för dem som är intresserade av konstsamlingen på Vistet finns en möjlighet till hösten. Under våren har två anställda på patienthotellet varannan tisdag bjudit in allmänheten till konstvisning. Mycket välbesökta, enligt Tony Sundbom som arbetar som servicemedarbetare på hotellet och en av de två som håller i konstvandringarna.
– Vi har bara marknadsfört visningarna inom verksamheten. Därför är det främst sjukhuspersonal, gäster och patienter som kommit på vår halvtimmes konstvandring. Till hösten ska vi dock utveckla visningsverksamheten och alla som önskar är välkomna, säger Tony Sundbom.