Konstnärer fyller fyra kuber på Storgatan med konst

Fyra kuber har under veckan fyllts med konst på Storgatan i Luleå. Det är en del av stadens 400-årfirande. Men inte bara Luleås, utan även Göteborgs, Borås och Piteås firande.

Ulrika Weinz bygger ett verk som visar hur vi har behandlat vår jord och våra vatten. Hon kallar det "Lackmus".

Ulrika Weinz bygger ett verk som visar hur vi har behandlat vår jord och våra vatten. Hon kallar det "Lackmus".

Foto: Ulrika Vallgårda

Konst2021-09-02 15:20

– Vi tänkte att det skulle vara ett spännande koncept att fira tillsammans med de andra städerna som också fyller 400 år, säger Hanna Isaksson vid Resurscentrum för konst i Norrbotten.

Hon tog kontakt med projektledarna i de övriga städerna och så bestämde de sig gemensamt för att göra ett konstnärsresidens i varje stad. Varje stad har bjudit in konstnärer från de fyra respektive orterna att få komma och jobba under en vecka.

– Vi har ju fått ställa in och ställa om ganska mycket aktiviteter under jubileumsåret, så det känns roligt att ha en aktivitet i det offentliga rummet som blir av och som Luleåborna kan ta del av, säger Susanne Lundblom från Luleå kommun.

Det började i Piteå med en ett snöskulpturresidens. I Göteborg hade man tema regn och i Borås kommer det vara textil. I Luleå ville man lyfta fram att det är en stålstad. SSAB har sponsrat med material och tillverkat kuberna.

Först fick konstnärerna en föreläsning om Luleås 400-åriga historia som de utgår ifrån när de jobbar med sina verk i tekniker som textil, graffiti, ljud, skulptur och bild i var sin ramkonstruktion som bildar en kub.

Ulrika Weinz från Piteå gör ett verk som hon kallar "Lackmus". Med det vill hon belysa vad vi människor har gjort med vår jord och våra vatten från 1600-talet och framåt.

– 2020 är vattnet ganska surt. Även de stigande vattennivårena kommer att synas.

Hon tycker det är roligt att arbeta utomhus medan folk som passerar på Storgatan nyfiket betraktar hennes skapande och inte minst att få träffa konstnärerna som jobbar i de andra kuberna. 

Andréas Brännström är Luleås representant. Han är utbildad på Konsthögskolan i Umeå och flyttade till Luleå för ett år sedan. Här arbetar han hos Galleri Syster och på Norrbottens museum.

– Jag har tänkt mycket på de geografiska förutsättningarna som har styrt stadens utveckling. Jag har utgått från stadsetableringen i Gammelstad och hur den i och med landhöjningen var tvungen att flytta ut hit till djuphamnen. Så har jag börjat tänka på hur landskapet har förändrats och hur man har förändrat landskapet.

Det verk han skapar är en av de öar som försvann i och med industrins utbredning på Svartölandet och han kallar verket för "Svartölandet". Jorden och växterna som är placerade i hans kub är hämtade från SSAB-området och under ska det vara vatten när det är klart.

Fredag klockan 15-18 invigning och vernissage med kommunalrådet Carina Sammeli och Emmelie Nybom, ordförande för kultur- och fritidsnämnden samt konstnärerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!