– Jag tolkar den eurocentriska konsten och konsthistorien på mitt sätt, säger han.
Stora målningar, i färgstarka färger, möter betraktaren av Cassius Fadlabis utställning. Men de starka färgerna, menar han, handlar inte alltid om glädje.
– Nej, vissa av dessa färgsprakande tavlor målande jag i en mörk period av mitt liv. Kanske svårt att förstå för en skandinav, men färgvalet har en klar influens av mitt afrikanska ursprung, säger han.
Född och uppvuxen i Sudan kom Cassius Fadlabi som politisk flykting till Norge för 20 år sedan. Där mötte han sedan Karin Eriksson från Luleå på en konstutbildning i Oslo.
– Jag mötte en otroligt vacker kvinnan, säger han och ler.
Kärleken, och två gemensamma barn, har nu resulterat i att familjen flyttat till Luleå för två månaders sedan. Och att Cassius Fadlabi ställer ut för första gången i Norrbotten, den del av världen han besökt många gånger, men aldrig bott i.
– Norrbotten och dess människor är fint, men Stockholm upplever jag som arrogant. I Norge, som består av bönder, känner jag mig mer hemma. Där finns ingen adel, som i Sverige. Det flyger inte så bra, eller hur, säger han med adress till undertecknad.
Utställningen "Inflyttningsfest" är en sammanblandning av den eurocentriska konsten där kyrkor är betydelsebärande tillsammans med afrikanska inslag.
– Jag kommer från Sudan, en arabisktalande del av Afrika, samtidigt som det funnits många kristna, förutom muslimer i landet. Avbildningen av kristendom och kyrkor, är stark i den västerländska konsttraditionen. Min intention är att tolka det eurocentriska genom min afrikanska erfarenhet, säger Cassius Fadlabi
En konstnärlig gestaltning han utvecklat från ankomsten till Norge och studierna av konst i Oslo till dags dato.
– Sudan ses som en del av Mellanöstern. Jag tänker på arabiska som är det officiella språket i landet. Däremot värjer jag mig ifrån västerlandets förenklingar över den konflikt som just nu pågår i landet. Det handlar inte om religion utan två parter av en militärjunta som vill ha makten och kontrollera Sudans resurser - inte minst guld. Folket, de demonstrerar för demokrati. Kina, Ryssland, USA, Saudiarabien, Israel... det är många länder som är del av konflikten.
Kan du återvända?
– Jag har ett norskt pass. Men efter de senaste dagarna har krigshandlingarna mellan två krigslorder eskalerat. Flygplatsen, liksom sjukhus, skolor är förstörda. Människor har dött. Att återvända idag går inte, säger Cassius Fadlabi.