Gamla konstverk får nytt liv i nya Kiruna

Målningen ”Kiirunavaara” av Axel Sjöberg målades 1905 och visades på världsutställningen i Liege 1906. Nu har den fått en ny plats i nya gymnasieskolan.

I nya gymnasieskolan. Bild 1: Hängning av ”Kiirunavaara” av Axel Sjöberg skapad 1905. Bild 2: Restaurering av ”Kiruna” görs av Nina Olivier, konservator. Bild 3: Teglet från stadshuset finns murat i samma mönster som i stadshuset på insidan av huvudentrén.

I nya gymnasieskolan. Bild 1: Hängning av ”Kiirunavaara” av Axel Sjöberg skapad 1905. Bild 2: Restaurering av ”Kiruna” görs av Nina Olivier, konservator. Bild 3: Teglet från stadshuset finns murat i samma mönster som i stadshuset på insidan av huvudentrén.

Foto: Sofia Lagerlöf Määttä

Konst2023-05-17 06:00

Konstverket gjordes på uppdrag av Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösund, TGO, som ville ha en målning av berget Kiirunavaara och dess bergtransportsystem, berättar Sofia Lagerlöf Määttä, kulturstrateg i Kiruna.

Efter att den visats på den svenska avdelningen på världsutställningen i Liege i Belgien 1906 hängdes den i gamla Bolagsskolan. Skolan brann sedermera ner och tavlan lades i förvar, för att sedan hängas upp igen i gamla Stadshuset Igloon i början av 1980-talet i en utställning om kommunal konst. Där blev den kvar under många år, men när gamla stadshuset revs 2019 rullades den återigen ihop, restaurerades och lades i förvar.

– Med tanke på att den är cirka fyra gånger sex meter lång är det fascinerande att tänka på hur den har rest genom Europa och flyttats mellan olika byggnader i Kiruna, säger Sofia Lagerlöf Määttä.

Nu är det dags för tavlan att komma fram i dagens ljus på nytt, och denna gången blir det förhoppningsvis en långsiktig lösning. 

– Den får en väldigt fin placering och kommer att bli väl synlig för alla som går in. Det känns jätteroligt. Konst gör ju något med ett hus. Det känns på riktigt nu, att det här är en byggnad där folk ska vistas i framtiden och kunna njuta av tavlan.

Med stöd av en konservator har de lyckats spänna upp den och hänga upp den igen. Sju personer arbetade med block, talja och skylift, berättar hon.

– Den var tyngre än vi trodde och det var några svettiga timmar medan vi rullade ut den, spände upp den och hängde den. Det är alltid lite nervöst att hantera äldre konstverk, så det kände väldigt skönt att få den på plats.

Konservatorn Nina Olivier som kommunen anlitat fick även restaurera Fritz Sjöströms verk ”Kiruna”. Verket har hängt i Bolagsskolans matsal och ådragit sig några skador som nu är lagade. Det får också sin nya plats i nya gymnasieskolan. 

– Det är fint att se verk ur Kiruna kommuns konstsamling få den kärlek den behöver och kan glädja fler människor i förhoppningsvis många år framöver. Det är ett fantastiskt kulturarv kommunen förvaltar, säger Sofia Lagerlöf Määttä.

"Kiirunavaara" och "Kiruna" är långtifrån de enda konstverken som hänger med till nya Kiruna. 

– Vi har ett helt program för konstverk men också andra kulturvärden som vi inte vill ska gå förlorade och i gymnasieskolan finns stora ytor. Till exempel har vi sparat tegel från gamla stadshuset som muras upp och björkpanel och päronpanel som också ska sättas upp.

Ett annat konstverk, "Experiment" av Allan Wallberg, från 1960, ska placeras på fasaden invid entrén till nya gymnasieskolan. Verket består av en mängd olika kopparfigurer och är över 10 meter högt och 1,5 meter brett. Det satt tidigare på Hjalmar Lundbohmsskolans yttervägg. Även statyn ”Rymdsymbol” från 1977 av Eric Ståhl får följa med från gamla till nya gymnasieskolan och ställas utanför huvudentrén i sommar.

Något som hon därutöver särskilt vill nämna är vävarna som skapades av elever på Kiruna praktiska ungdomsskola på 1960-talet under ledning av Solveig Backlund och Inga Wisén. De hängde i gamla stadshuset och 19 av dem får följa med till nya gymnasieskolan och sex av dem till nya stadshuset.

– Om någon som läser detta var med och vävde dessa vävar får de gärna höra av sig.

Något som särskilt har efterfrågats av både lärare och elever är att den stora samling av uppstoppade djur i gamla gymnasieskolan ska få följa med.

– De blev väldigt glada när de fick veta att den också flyttar in i nya gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!