På Gällivare museum har man bråda dagar. Nyligen har LKAB:s gruvmuseum, som fanns på ett idag avspärrat område i Malmberget, flyttats över till museets lokaler och stora delar står fortfarande på lastpallar.
– Vi är väldigt glada och stolta över att gruvmuseet placeras på Gällivare museum, säger Anette Winblad, kulturchef i Gällivare.
Även Sjaunja myggmuseum ligger numera här, efter några osedvanligt myggfattiga somrar längs Inlandsbanan där det låg förut. Och så är det allt med konsten från Malmberget som ska styras upp.
Museiassistent Carola Johansson är flyttsamordnare för kulturen i Malmberget där en allt större del av samhället har spärrats av i och med gruvans utbredning.
– Emellanåt är det snabba ryck och saker behöver förflyttas med relativt kort varsel, vi får verkligen jobba, säger hon.
Ett oräkneligt antal inomhusverk, däribland flera stora konstverk av Erling Johansson, har flyttats från Malmberget i samband med den pågående samhällsomvandlingen.
All konst som har hängt inomhus på boenden och skolor har placerats på mellanlagring i Gällivare i väntan på ny placering.
En del av utomhuskonsten har också redan flyttats till en mellanlagringsstation, medan ett sjuttiotal utomhusverk återstår och väntar på att bli förflyttade.
Det gäller bland annat Herman Reijers bronsskulptur "Väktaren" utanför Välkommaskolan som förhoppningsvis ska få en ny placering vid den nya gymnasieskolan Kunskapens hus. En fontän är också fortfarande kvar innanför avspärrningarna.
Lea Wikströms fotoateljé ska så småningom placeras på hembygdsområdet. Hennes glasplåtar däremot är flyttade till Norrbottens museum, där de förvaras tills vidare.
Några verk är redan utplacerade i ett nytt bostadsområde i Kullen. Topbostäder har också visat intresse för att placera ut konst i sina kvarter, berättar Carola Johansson.
– Vi hoppas att alla konstverk ska hitta sin rätta plats i det nya Gällivare som nu växer fram, även om de exakta placeringarna inte är klara än, säger Anette Winblad.
Men det finns ett verk som återstår när det gäller flytten av inomhuskonsten och som länge har varit ett frågetecken. Det gäller mosaiken av Lars Gezelius som handlar om Malmbergets utveckling och pryder en av väggarna i Välkommaskolan, som numera ligger innanför avspärrningarna. Den sitter direkt på en betongvägg och det är en komplicerad process att montera ner den. Det har länge varit ovisst om det ens är möjligt.
– Vi har under lång tid sökt någon med rätt kompetens att flytta den. Nu har vi precis etablerat kontakt med en konstnär som har den spetskompetens och erfarenhet som krävs för nedmontering. Det är en omfattande process som bedöms ta cirka ett halvår, säger Anette Winblad.
Sedan återstår utmaningen att montera upp den elva meter långa mosaiken och att hitta en ny rättvis placering, förklarar Anette Winblad. Personligen ser hon det planerade Multiaktivitetshuset som ett möjligt alternativ.
Något annat som har flyttats från Malmberget är Malmbergets stora bibliotek, berättar Carola Johansson. Det handlar om 50.000 böcker, skrifter, filmer med mera som nu mellanförvaras i det till storleken betydligt mindre Gällivare bibliotek i Folkets hus.
Här är det ont om plats men när det nya Multiaktivitetshuset står klart får det nya biblioteket gott utrymme på hela tre våningsplan.
Hur känns det för er när Malmberget avvecklas?
– Det är lite vemodigt i och med att ett helt samhälle försvinner, men samtidigt är malmen en viktig del i vår kommun. Själv bor jag i Gällivare och jag kan tänka mig att de som bor i Malmberget känner mer, det ser ju ut som en spökstad där nu, säger Carola Johansson.