Det koloniala arvet delas av många i världen

För första gången är det två internationella konstnärliga ledare för Luleåbiennalen. Nu har Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida besökt Norrbotten för första gången.

Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida hoppas på att erbjuda nya insikter genom sina internationella erfarenheter av platser i världen som påverkats ekologiskt, socialt och politiskt av exploatering av råvaror.

Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida hoppas på att erbjuda nya insikter genom sina internationella erfarenheter av platser i världen som påverkats ekologiskt, socialt och politiskt av exploatering av råvaror.

Foto: Marcel Köppe

Konst2023-03-30 06:10

– Vi kan bidra med att exempelvis sätta in den utvinning som sker i Norrbotten i ett globalt perspektiv. Jag tänker exempelvis på gruvbrytningen i Kongo som påverkat samhällen och exploaterat människor – ett sorts kolonialt arv som delas av många i världen, säger Aude Christel Mgba.

Luleåbiennalen är Nordens äldsta konstbiennal och startade 1991 som ett konstnärsinitiativ. Sedan år 2018 drivs biennalen av Konstfrämjandet och biennalen har under deras huvudmannaskap utvidgats till elva av länets 14 kommuner.

2024 år biennal kommer att fokusera på konst och arkitektur under den period då den mest dramatiska förändringen av det norrbottniska landskapet sker - nämligen från vinter, snö och is till barmark. 

– Vi valde Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida eftersom de inte bara intresserat sig för byggda miljöer och dess arkitektur utan också de mellanrum som uppstår, även socialt. Erfarenheter som delas av många på olika platser i länet och i världen, säger Maria Ragnestam, Konstfrämjandet Norrbotten.

Aude Christel Mgba, ursprungligen från Kamerun och Bruno Alves de Almeida, ursprungligen från Brasilien och Portugal är båda baserade i Nederländerna och har samarbetat sedan 2018 då de deltog i De Appel Curatorial Program i Amsterdam. De delar ett djupt intresse och erfarenhet av att inkludera olika offentliga platser som förlängningar av traditionella utställningsrum.

– Vädret och ljuset förändring under utställningsperioden kommer vi att ta hänsyn till, liksom de högaktuella frågorna i regionen. Jag är mycket intresserad av Luleå och hur mycket den staden måste växa och förändras tillsammans med Boden. Inte minst hur det påverkar människor och platser, säger Bruno Alves de Almeida.

Han har jobbat med flera arkitektoniska konstprojekt i São Paolo, Brasiliens största stad med 11,9 miljoner invånare i kommunen, hela storstadsområdet har cirka 21 miljoner invånare. En stad som skakats av korruption och där offentliga platser köpts upp av multinationella företag och frågeställningar om mellanrum mellan det publika och institutioner aktualiserats i hans olika projekt.

– Relationen mellan privata och offentliga platser och dess sociala betydelse intresserar mig, säger han.

Även Aude Christel Mgba lyfter hur en stad kan utvecklas till förmån för dess medborgare med erfarenheter från sitt forna hemland där klimatförändringar inneburit folkförflyttning. Hon berättar bland annat om ett konstprojekt i Kameruns största stad Douala i ett utsatt slumområde där vattentillgången är begränsad.

– Vi ville sätta barnen som leker i väntan på att hämta vatten i en konstnärlig kontext. Processen är viktig. Det handlar om att involvera de boende i samtal med konstnärer. Projekt ska ägas av de människor konsten berättar om. För mig är det viktigt att ge de unga i Kamerun en röst i samtalet om hur en stad påverkar dess människor och vice versa, säger hon.

Än så längre kan Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida inte ge några besked om vilka konstnärer de kommer att samarbeta med eller vilka platser Luleåbiennalen 2024 ska arbeta med.

– Det är vårt första möte med regionen. Vi har mött konstnärer, organisationer och besökt Luleå, Boden, Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. Än så länge pågår förberedelser. Vid kommande besök vet vi mer, säger de.

Fotnot: Luleåbiennalen 2024 äger rum på flera platser i länet mellan 2 mars och 26 maj 2024.

Luleåbiennalen

Luleåbiennalen är en internationell konstbiennal som tar plats i de nordligaste delarna av Sverige. Biennalen genomfördes första gången 1991 och är den äldsta i Scandinavien.

Arbetet med Luleåbiennalen inleddes av konstnärsgruppen KILEN, och har sedan 2018 letts av Folkrörelsernas Konstfrämjande med målsättning att skapa en återkommande konsthändelse över hela Norrbotten. Sedan Konstfrämjandet Norrbotten startade 2021, är distriktet med bas I regionen huvudman för Luleåbiennalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!