Därför är snö snart ett utrotningshotat element

Det är fem år sedan propositionen "Politik för gestaltad livsmiljö" lanserades. "Vi måste vänja oss vid tanken på snö som ett utrotningshotat element", säger konstnären Mats Bigert.

Mats Bigert, från konstnärsduon Bigert och Bergström, berättade om olika konstnärliga gestaltningar i arktiskt klimat där duon medverkat. På bild "Ägget" - en bastu som som hade vernissage i Luossavaara och sedan gått på turné runt om i Europa.

Mats Bigert, från konstnärsduon Bigert och Bergström, berättade om olika konstnärliga gestaltningar i arktiskt klimat där duon medverkat. På bild "Ägget" - en bastu som som hade vernissage i Luossavaara och sedan gått på turné runt om i Europa.

Foto: Eva Åström

Konst2023-03-22 06:10

Gestaltad livsmiljö är ett ganska vitt politiskt begrepp, vilket blir ganska tydligt under konferensen "Gestaltad livsmiljö i snörika samhällen" som inleddes tisdag den 21 mars i Kiruna. En av dem som medverkade var Mats Bigert, en av två medlemmar i konstnärsduon Bigert & Bergström, som efter år av internationella konstprojekt återvände till sitt hemland Sverige i mitten på 2000-talet för att fortsätta sina klimatrelaterade projekt.

– Vi läste att Kebnekaises sydtopp minskat kraftigt och att nordtoppen var på väg att bli det högsta berget i Sverige. Jag menar, vi talar om Kebnekaise, en av de berg som bär den svenska folksjälen. Samtidigt skedde år 2015 en enorm flyktingvåg över Medelhavet, där de som klarade sig över detta hav gavs en guldfärgad räddningsfilt vid landstigningen. Då föddes tanken om att rädda sydtoppen på Kebnekaise från klimatförändringarna med liknande räddningsfilt, säger han.

En enorm duk syddes, som sedermera under en dag placerades ut över sydbergets topp, för att sakta ned snöns nedsmältning – en konstnärshandling med syfte att uppmärksamma klimatförändringarnas påverkan på vår livsmiljö.

– Vårt konstnärskap är kopplat till Land Art, det vill säga att skapa i ett sammanhang utanför mänskliga påfund som särskilda konstgallerier. Vår mission är att via konsten kunna gestalta det abstrakta och svårförståeliga genom ett ambitiöst konstnärligt arbete, säger Mats Bigert.

Han är tydlig med att konsten har en tydlig roll som förmedlare av abstrakta och svårförståeliga känslor och sammanhang, inte minst i förhållande till klimatförändringarna som är högst aktuella i ett arktiskt klimat.

– Just nu jobbar vi med ett projekt, där vi bistår den arktiska forskningen i Abisko, med att skapa små växthus på en myr som berättar om vad som sker om det blir mer än en grader varmt. Konst handlar inte bara om symbolik utan kan också användas proaktivt för forskare. Vår intention med detta nya projekt är, att i en geopolitiskt svårmanövrerad värld, använda oss av den konstnärliga gestaltningen för att höja temperaturen i debatten. Konstnärer är bra på att tänka motvalls ("fel"). Det handlar om en livstid av att vända på invanda tankar, säger konstnären Mats Bigert.

Fotnot: Den 10 augusti 2023 har duon initierat en vandring från Abisko till Jukkasjärvi för att lyfta klimatfrågan med olika konstnärliga event under vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!