Tre länsbor antagna till Liljevalch Vårsalong

Juryn för Liljevalch Vårsalong 2022 har valt ut 150 konstnärer bland de nästan 3 000 som sökte. Tre av de antagna är norrbottningar.

Konstnären och arkitekten Jette Andersen är uttagen till Liljevalch vårsalong med sin installation "Livet i tingen vi lämnar efter oss", som just nu visas på Havremagasinet i Boden.

Konstnären och arkitekten Jette Andersen är uttagen till Liljevalch vårsalong med sin installation "Livet i tingen vi lämnar efter oss", som just nu visas på Havremagasinet i Boden.

Foto: Petra Älvstrand

Konst2021-11-10 16:22

– Jättekul. Det är ett tag sedan jag ställde ut på Liljevalch, säger Jette Andersen, Luleå.

Mer än dubbelt så många kvinnor som män hade denna gång skickat in ansökningar, och kvinnor dominerar också stort bland de antagna. 95 kvinnor och 55 män får visa 316 verk när Vårsalongen 2022 öppnar den 4 februari.

De tre norrbottningar som antagits är, förutom Jette Andersen, även Matilda Kenttä från Kiruna samt Leif Å Larsson, Råneå som för övrigt är antagen för tredje året i rad.

– Visst är det lite prestige att bli antagen till Vårsalongen men framför allt når man ut till en jättestor konstpublik. Det brukar vara över 100 000 besökare, siffror vi bara kan drömma om i Norrbotten, säger Jette Andersen.

Hon har i stort lagt ned sin karriär som arkitekt sedan några år tillbaka och satsar helhjärtat på konsten. Det verk hon kommer att ställa ut på Liljevalch är installationen "Livet i tingen vi lämnar efter oss", som består av saker som hamnat och samlats på hennes plats i Sandnäset utanför Luleå.

– Jag har länge arbetat med mina barndomsbilder – min målarbok, bokmärken, min mammas fotoalbum och gamla leksaker, där jag sytt in knappar och tyll i målningarna. Det som skiljer är att jag är mer radikal nu, säger hon.

Hon beskriver verket "Livet i tingen vi lämnar efter oss" som en kommentar till att vi förbrukar så mycket saker som kräver jordens gemensamma resurser att tingen slutligen kan ta livet ifrån oss. Men det finns också fler ingångar till konstverket. Förutom att de ting hon samlat ihop väcker minnen och berättelser finns ytterligare en dimension.

– Det handlar om ålder. När man flera gånger tagit hand om kvarlevor från bortgångna väcks frågan vem jag är i de ting jag kommer att lämna efter mig, säger hon.

Vårsalongen öppnar som sagts den 4 februari där måleri som alltid är den dominerande tekniken. Räknar man in blandteknik med måleri som grund är det 171 verk. Teckning kommer därnäst med 31 verk, därefter fotografi med 23. Nästan hälften av de antagna är bosatta i Storstockholmsområdet. I övrigt är deltagarna spridda över Sverige från Arkelstorp till Östansjö, från Hamburgsund till Kiruna, liksom också från Finland, Norge och Tyskland. Äldst är 83-åriga Kerstin från Täby och yngst 19-åriga Julia från Skogsby.

I årets jury ingick konstnärerna Julia Peirone och Stina Persson samt Liljevalchs chef Mårten Castenfors som juryns ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!