Umeåtrion Halm ska få Luleåbaren att gunga igen

Luleås honkytonkbar vilade upp sig under pandemin – nu svänger det om "Lilla Nashville" igen. Under fredagskvällen står Umeåtrion Halm på scenen.

Johanna Sandgren, William Ingberg och Lisa Johansson är trion Halm som uppträder i Kulturens hus lounge under fredagskvällen.

Johanna Sandgren, William Ingberg och Lisa Johansson är trion Halm som uppträder i Kulturens hus lounge under fredagskvällen.

Foto: Magnus Tosser

Konsert2023-05-12 15:47
undefined
Efter att ha spelat på små barer i Spanien, Nordirland och Norge är Halm i Luleå. "Det är en lyxig känsla, en bra lokal med bra ljud och härligt folk", säger Lisa Johansson (i mitten).

För fyra år sedan tog Kulturens hus över rollen som Luleå "honkytonkbar" med en rad amerikanska countryartister på scenen i loungen. Efter ett pandemirelaterat uppehåll har scenen vaknat till liv igen och under fredagskvällen kan "Yihaa" åter ljuda över baren då americanabandet Halm, från Umeå, uppträder.

– Det älskar vi, där är vi hemma (skratt), vi har gjort många barspelningar genom åren. Vi har gjort festivalgig och privata spelningar men just barer – det kan vi. Barstämningen när folk är glada och dricker öl – det är kul, säger Johanna Sandgren, som spelar banjo och sjunger i trion. 

Halm har tidigare spelat i Luleå på festival och som förband till Smokie, men fredagens spelning får en helt annan inramning. Och Halm vet hur en publik ska hanteras när baren är öppen.

– Jag är jäkligt peppad, Luleå är en schysst stad. Jag gillar att vara här själv och Smokie-giget var väldigt trevligt – jag har höga förväntningar på Luleå, säger gitarristen William Ingberg.

Hur är det att spela i en bar?

– Det är en vanligtvis en ganska lätt publik att möta, folk är ute och har en utekväll där de käkar gott, dricker gott och har trevligt. Man möts på ett enkelt sätt, vi är där för att ha roligt – både vi och dem.

undefined
Jonathan Johansson spelade i loungen för några veckor sedan och nästa fredag uppträder INVSN där. Men under fredagskvällen är det Halm på scenen.

Umeåtrion har en hel del spelningar i ryggen, med bland annat barturné i Spanien, jammande på Nordirland och ett besök i Kina. De har varit med om att publik har vält mikrofonstativ, ramlat över trummor och hällt ut öl över pedalbordet.

– Det är tråkigt när publiken är så packad att de inte bryr sig om vad som händer på scenen. Då brukar vi försöka vända om det till att vi har kul i att spela med varandra och njuter av det. Vi har hittat en strategi där också, säger Johanna Sandgren.

Ni har blivit barproffs?

– Vi har varit ganska förskonade, det har inte varit några superkatastrofer. Men folk som faller över scenen och monitorer är inte kul, man försöker göra sitt bästa och folk kan inte ens stå på benen. Men man löser situationen helt enkelt, säger William Ingberg och får medhåll av sångaren och gitarristen Lisa Johansson:

– Vi är ganska snälla så vi brukar ta oss ur de flesta situationerna tror jag.

Nästa fredag avslutas säsongen med ytterligare ett Umeåband på scenen, då INVSN spelar i Kulturens hus lounge – en plats som Lisa Johansson snabbt fattade tycke för.

– Det är en lyxig känsla, en bra lokal med bra ljud och härligt folk. Det känns jätteroligt bara, vi har också en massa nya låtar som ska bli roliga att testa live, säger hon inför kvällen.

undefined
William Crightons var en av de utländska akterna som besökte Kulturens hus under 2019, när loungen vaknade till liv sist.
Spoiler alert

Facit för musikquizet i filmklippet

Scrolla ner för rätt svar:

1 Linda Ronstadt

2 "When Will I Be Loved"

3 The Eagles

4 "Take it easy"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!