Lista: Tio Laleh-låtar vi vill höra på lördag

Hon har sedan debuten 2005 varit en av Sveriges allra största artister. Popstjärnan har levererat nio studioalbum och hit efter hit efter hit. Välkommen till Luleå – Laleh!

GÖTEBORG 20220610
Laleh (Laleh Pourkarim) uppträder på Ullevi i Göteborg på fredagskvällen.
Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200

GÖTEBORG 20220610 Laleh (Laleh Pourkarim) uppträder på Ullevi i Göteborg på fredagskvällen. Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200

Foto: Adam Ihse/TT

Konsert2023-08-04 19:09
undefined
Laleh kommer till Luleå med höga förväntningar på sig.

Framåt 

Den senaste singeln handlar om att allt i livet går framåt och att det bara är att hänga med, något som Laleh gjort som artist i snart två decennier. Likt idolen David Bowie har hon haft en kameleont-liknande förmåga att följa med i tiden och behålla sin plats som en av Sveriges populäraste artister, utan att tappa bort själen eller identiteten i musiken. 

Bara Få Va Mig Själv

Laleh är en av artisterna från det svenska popundret som har melodier ner till en exakt vetenskap. Och refrängen till "Bara få va mig själv" finner man på samma hylla som Björn och Bennys mest infektiösa grejer. Självklart kommer den dyka upp på lördag och självklart blir det allsång.

undefined
Laleh blev 2022 första kvinnliga artist att ha en egen konsert på Ullevi.

Some Die Young

"Some die young" är en låt omsusad av sorg och tragedi. Laleh skrev den inspirerad av hennes mammas kamp mot cancer men skulle komma att få en helt annan betydelse för många andra. Låten släpptes ett halvår efter terrorattentatet i Utöya 2011 och blev den inofficiella sorgelåten för hela den norska nationen. Laleh har tidigare berättat att hennes relation till låten är "komplicerad och kluven". I dag är "Some die young" hennes mest streamade låt på Spotify med över 80 miljoner streams. 

Live Tomorrow

Låten som blev Lalehs stora genombrott är både skriven och producerad av henne själv. Även om låten från 2005 utan tvivel är en produkt av sin tid, är den också lite av en prototyp av nutidens "sovrums-pop". Låten är avskalad, melodisk samt helt och hållet självgjord. Med lite uppdaterad produktionsstil hade "Live tomorrow" säkerligen kunnat bli en stor hit även idag.

undefined
Laleh har utöver solokarriären jobbat med internationella storartister som Adam Levine och Demi Lovato.

Tack Förlåt

Låten från 2019 är en av Lalehs luddigare. Känns lite som en sån där gång när man bara rabblar nånting på ett sätt som låter fint och smart men som egentligen inte har någon riktig substans bakom det. Men det finns något charmigt i det också. Och när melodin är vad den är så spelar inte orden någon större roll ändå.

Ängeln I Rummet

Här spelar orden en större roll. Låten från 1989 är en av Eva Dahlgrens vackraste. Och Laleh framför sin version av den med en sån storslagen ömsinthet att hon blir Ängeln i rummet. 

Just Nu

Ännu en av Lalehs Så mycket bättre-tolkningar, den här av Tomas Ledins melodifestivalsvinnande låt från 1980. Det är såklart Tomas Ledins låt, men är det verkligen det egentligen? Även fast han skrev den känns det som att Laleh "fattar" låten på ett sätt som Ledin inte gör. Hans version är lite sådär kitschig och cool medan Lalehs version är trånande och tung, vilket passar texten mycket bättre. Så mycket bättre. Det är hennes låt.

undefined
Laleh deltog i TV4 programmet "Så mycket bättre" 2011 tillsammans med bland andra Lena Philipsson, Timbuktu och E-Type.

Svenska 2

"Svenska 2" handlar om Lalehs uppväxt som andra generations invandrare. Laleh sjunger om uppväxten med humor och medryckande melodier, med rader som "Men drivet eller nåt tog mig från enkelheten / Är det revansch eller lust / Det är ingenting jag vet än". 

Leopard

Laleh har åldrats som vin. "Leopard" är en av singlarna från fjolårs albumet "Vatten". Det är få artister som kan göra en del av ens bästa grejer 17 år in i karriären. "Leopard" är en av höjdpunkterna från en högst rekommenderad platta. Lyssna på den om ni inte gjort det. 

Ramla Hela Vägen Hem

"Ramla hela vägen hem" är en låt om att finna styrka i de jobbiga stunderna i livet. Hoppas vi får höra Laleh göra den under konserten, annars kommer man säkert kunna se en del i publiken göra det efter konserten. Eller säljs det ens alkohol på lördag?

undefined
Laleh blir en av nöjessommarens största höjdpunkter i Norrbotten.
Fler bra låtar

Goliat

Det kommer bli bra

Vårens första dag

Bjurö klubb

Vatten

Colors

Socker och vatten

En stund på jorden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!