Hårt tryck i sommar: "Kan inte gå ut med några siffror"

Pite havsbad har en kapacitet för 40 000 åskådare på sommarens stora konserter. Men biljetterna kan ändå ta slut till Håkan Hellström och Gyllene tider.

Tomas Ledin lockade 6 000 personer till strandscenen på Pite Havsbad förra sommaren. I år förväntas betydligt fler besöka.

Tomas Ledin lockade 6 000 personer till strandscenen på Pite Havsbad förra sommaren. I år förväntas betydligt fler besöka.

Foto: Simon Olofsson

Konsert2023-05-31 13:01

Ända sedan beskeden om att Håkan Hellström och Gyllene Tider ska uppträda på Pite havsbad i sommar har biljettluckan varit välbesökt och campingen går mot en rekordsommar även när det gäller antalet gästnätter.

Tobias Lindfors, koncern-VD och ägare, berättar att det är en rekordförsäljning men vill inte berätta hur många biljetter de olika evenemanget sålt.

– Vi kan inte gå ut med några publiksiffror innan, men jag kan säga att det är den största nöjessatsningen Pite havsbad någonsin har gjort och vi har aldrig sålt så mycket biljetter inför en sommar tidigare. Pite havsbad fyller 80 år och därför är det extra kul att vi gör det här nu, säger han.

undefined
Håkan Hellström ser ut att bli sommarens publikhöjdare i Norrbotten, men även Europe och Gyllene Tider drar mycket folk. "Det är en viss intern konkurrens, det ska man inte sticka under stolen med. Men vi har tänkt på det och därför var det viktigt att Europe startade igång tidigt och att vi inte får dem alltför tätt. Vi ser en fördel i att kicka igång sommaren tidigt och förhoppningsvis blir de som går på Europe sugna på att gå på övriga nöjen", säger Tobias Lindfors.

I nuläget verkar det som att Norrbotten får ett nytt publikrekord, då 13 491 besökare från 2019 förväntas bli överträffad.

– Håller vi bara i den här försäljningen ska vi lyckas med det, det är vår ambition och det siktar vi på. Det gäller bara att hålla i försäljingen i en dryg månad, säger Tobias Lindfors

Enligt vad vi erfar är det Håkan Hellström som sålt flest biljetter, följt av Gyllene Tiders konsert den 26 juli. Även Midsommarfesten, med bland annat Hooja och Myra Granberg, och premiärkvällen med Europe kommer dra storpublik, men inte på samma nivå.

Det har spekulerats i att närmare 20 000 åskådare kan komma att se Håkan Hellström.

– Den nivån på kapacitet finns definitivt, men sedan får vi se var vi landar i slutändan, säger Lindfors.

undefined
Gyllene Tider har publikrekordet och har en chans att slå det i sommar.

Men trots att stranden är stor och möjligheten att ta in stora mängder folk är stor finns en risk för att biljetterna tar slut.

– Vi har en otrolig kapacitet, det är fördelen med Pite havsbad. Vi vet att maxkapaciteten är runt 40 000 personer men sedan beror det på om vi väljer att göra begränsningar. Vi kanske kommer till ett läge där vi ser att publikrekordet slås och sedan begränsar vi det och då är gäller det för folk att köpa biljett för att få plats. Vi kommer anpassa området utifrån publiksiffran när det börjar närma sig, så det gäller att köpa biljett om man ska vara säker på sin plats, säger Lindfors.

Det stora intresset har gjort att arrangören redan nu bestämt sig för att göra en liknande satsning nästa sommar.

– Vi vill att det ska vara en väldigt bra nivå på artisterna, det var väldigt kul att vi fick så många bra under samma sommar. Vi jobbar redan mot att göra något liknande nästa sommar, det gäller att vara ute i god tid.

undefined
Tomas Ledin lockade 6 000 personer till strandscenen på Pite Havsbad förra sommaren. I år förväntas betydligt fler besöka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!