På torsdag, 26 mars, föreläser Sara Json Lindmark om power dressing på Galleri syster. Power dressing föddes på 70-talet. Många kvinnor var på väg in i maktkretsar och man letade olika verktyg för att undvika att bli sexualiserade. Stilförebild var exempelvis Margret Thatcher, med sina kostymliknande och förhållandevis manligt kodade stiluttryck. Power dressing har sedan dess förändrats. En nutida power dressing-ikon är Lady Gaga, som inte väjer för att uttrycka femininitet i sin klädstil.
Idag är variationen bland power dressing dessutom större tack vare internet och ett gigantiskt utbud av modebloggar. Men även historiskt sett har man nyttjat klädernas makt. Barrockens kungar hade till exempel en sorts kåpa mellan benen, placerad på utsidan av byxorna.
– Det är exakt samma strategi som Madonna sedan utnyttjade när hon satte sin strut-bh utanpå kläderna. Jag menar att man alltid har powerdressat sig, säger Sara Json Lindmark.
Power dressing handlar om att hitta det man själv är i bekväm i, kanske finns det vissa delar av kroppen man hellre framhäver än andra. Det handlar också om att lära känna sin kropp och vad den passar i.
– Min kropp kanske inte funkar i högklackat, då är inte det mitt power dressing-verktyg. Det är kanske Birkenstock istället, säger Sara Json Lindmark.
Utöver att kläder besitter en viss makt rör det sig också om ren funktionalitet.
– Jag har till exempel jättesmå axlar. Det är inte bara ett estetiskt problem. Alla ryggsäckar ramlar av för att jag inte har några axlar, och då använder jag axelvaddar. Det är också något man får en stark siluett av. Det är inte för inte man använde det på 80-talet, säger Sara Json Lindmark.
Hon menar att man ska sträva efter vad man själv har för kroppsliga förutsättningar och utgå från det.
– Man ska inte racka ner på sig själv och tänka att man inte kan ha kläderna som finns i reklamen utan istället vända på det: "det här har jag att utgå ifrån och nu ska jag göra det bästa utifrån det jag är", säger Sara Json Lindmark.
Varför ska man powerdressa?
– Kläder är ett nödvändigt ont idag, man får inte gå utan dem helt enkelt. Vare sig man är intresserad av mode eller inte tycker jag man ska ta chansen att göra det bästa av sitt uttryck och sig själv
Man anpassar sig inte efter någon form av ytlighetsnorm?
– Anpassar sig, nej. Men jag tycker man ska ta det i besittning. Du ska inte gå på vad reklamen säger. Jag hatar egentligen trender. Köp inte trenden utan försök hitta ditt bästa uttryck. Sedan kan man plocka in lite trendiga detaljer i sig själv.
Kan powerdressing vara ett alternativ till att ändra sin klädstil i stället för att försöka förändra sin kropp, och på så sätt undvika en sorts kroppshets?
– Ja, precis. Jag har fått ett litet smycke av en väninna där det står merci, att man ska känna en tacksamhet över den fantastiska kropp man har. Alla har sina jobbiga saker med kroppen, man kanske har en dålig rygg som jag har, men samtidigt ser jag också vad fantastisk kropp jag har. Jag har fött barn och klarat av massa olika saker. Då ska fasen inte ett modemärke komma och säga "du är helt fel i år". Aldrig i livet.
Med hjälp av power dressing kan man vinna respekt, menar Sara Json Lindmark. Professionellt kan man öka sina chanser att få mer jobb menar hon, baserat på egen erfarenhet.
– Det är helt okej att använda kläder som ett maktmedel, jag tycker det är självklart att man ska göra det, säger hon.