På tisdagen hade festivalen premiär med den Augustprisbelönade författaren Sara Kadefors och duon Anders Roslund och Stefan Thunberg. Onsdagen fortsätter med besök av Klara Zimmergren och Fredrik Backman innan allt avslutas på torsdag med Martina Haag och Jan Guillou.
– Det känns som ett väldigt bra startfält som samlar in rätt publik, säger Tora Lindberg, butiksansvarig på Kiruna bokhandel och en av arrangörerna.
Och visst var festivalen välbesökt redan första dagen. Inte många stolar stod tomma i lokalen på hotell Ferrum i Kiruna. Många är det som vill ta tillfället i akt och träffa de olika författarna.
– Det är ett mervärde att få möta författaren bakom boken man har läst eller ska läsa. Jag tror att det sätter igång lite andra tankar om man har fått träffa författaren, säger Tora Lindberg.
Kuriren träffar radioprataren, krönikören och författaren Sara Kadefors i hotellobbyn och det är mindre än en timme kvar tills hon ska kliva upp på scenen och prata böcker och författarskap. Alla möjliga och kanske omöjliga infallsvinklar på skrivande och litteratur diskuteras och det läses även stycken ur utvalda romaner. Kort och gott är det en riktig fest för den litteraturintresserade.
Sara Kadefors har precis kommit ut med kärleksromanen Hon som älskade honom, en bok som skiljer sig från hennes tidigare verk genom att det är en kärlekshistoria som riktar sig till den vuxna publiken. Den Augustprisbelönade Sandor slash Ida var kanske på sätt och vis också en kärleksroman men riktad till ungdomar. Nu har hon tänkt om och lyckats, trots en del fallgropar med klyschor och liknande som hon beskriver det.
– I’m a sucker for love och jag har alltid gillat berättelser om kärlek. Det kändes som att jag äntligen får lov att göra det här för man har nog varit lite rädd att ge sig på att skriva om kärlek tidigare, säger Sara Kadefors.
Böckerna som Sara Kadefors skriver är alla samtidsromaner och där tar hon gärna upp ämnen hon brinner för. Det har varit om papperslösa, utanförskap och att bli hemlös. Senaste romanen innehöll bland annat en relation med två ensamkommande flyktingbarn.
– Det känns viktigt för mig att skriva böcker som ställer frågor om vår samtid och vad som händer, säger hon.
Under onsdagen träffar hon elever på Hjalmar Lundbohmsskolan för att prata om kreativitet och att inte tvivla på sin egen förmåga.
– Att försöka ingjuta lite hopp i unga människor tycker jag är det viktigaste. Jag vet inte om jag kan göra det men jag gör mitt bästa.