Kasserade mobiltelefoner ger liv åt SMS-roman

2 november 2012 06:00

Förr i tiden åkte lumpsamlare mellan gårdarna och samlade ihop uttjänta textilier. I stället för tyger handlade det nu om att samla ihop gamla avlagda mobiltelefoner för att kunna dra nytta av innehållet i dem.

- Det blev lite av ett arkeologiskt arbete. Vi hittade telefoner med väderleksrapporter från 2008 och det var som om de hade legat i dvala sedan dess, säger Åsa Ståhl.

Tiden har stått still
På sin lumpsamlarresa fick de tillgång till de många berättelser och möten som likt ett brev i en tidskapsel fanns bevarade i telefonerna. Denna lump består av berättelser och elektronik och under hela sommaren har Åsa Ståhl och Kristina Lindström klippt och klistrat för att sedan sammanfoga de helt skilda berättelserna till en enda.

Nu har de nått målet och kan presentera en SMS-roman som vem som helst kan ta del av - P.S. Förlåt ifall jag väckte er. Den handlar om att bli dumpad, ihoptejpad och att hitta fram. Lite som livet för de mobiltelefoner som använts i projektet.

Inget lämnas ut
Personerna som har skänkt sina telefoner till projektet behöver dock inte vara oroliga över att något privat läcker ut.

- Det är viktigt att poängtera att vi inte avslöjar någon, ingen ska behöva vara orolig, säger Åsa Ståhl.

Vad är då en SMS-roman? Det är en berättelse i flera delar som skickas via SMS till mottagarens mobiltelefon. Under några dagar kommer prenumeranterna att få 160 tecken långa meddelanden som alla är en del i den längre berättelsen. Att prenumerera är gratis, bortsett från den avgift som operatören tar ut för det aktiveringsmeddelande som skickas för att starta prenumerationen.

Återupplivade
Fyra av telefonerna som samlades in har åter väckts till liv och ska användas för att kommunicera med dem som prenumererar på SMS-romanen. De har fått nya, kraftiga batterier och efter lite omprogrammering har de placerats i en kapsel där de nu ligger och väntar på startskottet som sker i morgon. Då skickas nämligen det första meddelandet ut. Sedan pågår projektet så länge batterierna i telefonerna håller, om inte meddelandena fortsätter att spridas av prenumeranterna även efter att telefonerna slocknat.

- Det kommer att utspela sig en dialog mellan de fyra telefonerna och det kommer att följa samma rytm oavsett när man börjar prenumerera, säger Kristina Lindström.

Krävande
Något som är intressant med att distribuera berättelsen via SMS är att telefonen kan plinga till nästan när som helst.

- När det handlar om SMS så kommer de nära inpå. Det är krävande när det plingar till i telefonen. En bok är inte lika krävande på det sättet, säger Åsa Ståhl.

Det går att få sina SMS på finska, engelska, nordsamiska, meänkieli och förstås även på svenska. Översättningarna har inte varit helt enkla att genomföra, mycket på grund av förkortningar och specialtecken som används olika på olika språk.

Vernissagen är på Kiruna stadshus, lördag mellan klockan 13 och 15. Därefter ska kapslarna med mobiltelefonerna ut på en resa. Någon blir kvar i stadshuset, en hamnar på Luleå tekniska universitet och en får åka med i bokbussen.

- Vi är nyfikna på hur den kommer att uppfattas. Vad säger den prenumeranten? Förhoppningsvis lägger den till eller krånglar till något i deras liv - på ett bra sätt, säger Kristina Lindström.

Fotnot: För att ta del av romanen, skicka "ps" i ett SMS till 71 700, det kostar som ett vanligt SMS.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Forsberg