Josefin tog motorsågskörkort: "Mäktigt att fälla träd"

Josefin Skott Thudin bestämde sig för att göra tillvaron säkrare genom att anmäla sig till en motorsågskurs. Sista dagen på kursen får hon göra det som hon längtat efter: fälla ett träd på egen hand.

Trädet som Josefin Skott Thudin har fällt faller åt exakt rätt håll.

Trädet som Josefin Skott Thudin har fällt faller åt exakt rätt håll.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2022-04-08 09:00

Josefin Skott Thudin, 32, bor på landet och har egen skog. Nu har hon bestämt sig för att ta motorsågskort och går kurs hos Anders Riström för att lära sig fälla träd på ett säkert sätt.

– Det känns som att det annars är karlar som alltid får göra allt roligt – köra traktorer, grävmaskiner, röjsåg och motorsåg. Men jag tycker om att använda kroppen och det är en mäktig känsla att fälla träd. Man ser verkligen resultatet av sitt arbete, säger hon.

undefined
Josefin Skott Thudin äger egen mark och bestämde sig för att ta motorsågskörkort.

Det är en iskall och blåsig dag och de har tagit paus för lunch hemma hos Anders Riström i Grubbnäsudden. Han bjuder på ärtsoppa och våfflor med jordgubbar.

Anders Riström har gått instruktörsutbildning hos Säker skog, en ekonomisk förening som bildades 2002, ägs av LRF och de tre skogsägarföreningarna Norra Skog, Mellanskog och Södra skogsägarna och vars verksamhet syftar till att öka säkerheten för de som arbetar med röjsåg, motorsåg och fyrhjuling. Säker skog har tagit fram ett koncept för utbildning till motorsågskörkort som är likadant över hela Sverige.

undefined
Josefin Skott Thudin går motorsågskurs hos Anders Riström i Grubbnäsudden. I lunchpausen bjuder han på ärtsoppa.

Det är fjärde gången de träffas och den här dagen ska Josefin Skott Thudin få prova att fälla ett träd på egen hand. 

Motorsågskörkortet kom till 2012 efter en motion till en LRF-stämma. Det var mycket olyckor i skogen och det var dags att göra något åt det tyckte man. Olyckor handlar ofta om fallskador och mörkertalet är stort. De allra allvarligaste olyckorna har inträffat när någon blir klämd under ett fallande träd.

– Det är viktigt hur man hanterar sågen när man förflyttar sig. Att du har låst kedjebromsen och bär den på rätt sätt, så att du inte sågar dig själv om du ramlar, säger Anders Riström.

När man jobbar med skog händer det förr eller senare att man fäller ett träd på ett annat, berättar han. Det kan också hända att ett träd blåser ner och hakar fast sig i ett annat träd. Då är det extra farligt, eftersom det ena trädet trycker på det andra och sätter det i spänn.

– På motorsågskursen går vi igenom hur man tar ner ett fastfällt träd med antingen vändhake, om inte trädet sitter fast så hårt, eller med vändband om det behövs mera kraft för att ta ner trädet.

undefined
Josefin Skott Thudin klär på sig allt som krävs för att gå ut och fälla träd.

Att försöka fälla det påfällda trädet är verkligen inte att rekommendera, fastslår han. Det är den vanligaste orsaken till dödsolyckor vid arbete med trädfällning.

Ungefär tio personer dog varje år i en motorsågsolycka innan motorsågskörkortet infördes och blev obligatoriskt. Efter det minskade dödsolyckorna drastiskt och år 2020 registrerades ingen motorsågsolycka med dödlig utgång. 

Fram till i dag har 150 000 körkort utfärdats.

– Numera får du bara jobba i din egen skog utan körkort. I princip direkt du är tillsammans med någon annan eller jobbar på annans mark så omfattas du av körkortslagen. Då räknas det som ett arbetsmiljöbrott att jobba utan körkort med en grundbot på 10 000 kronor.

undefined
Motorsågskurserna innehåller både teori och praktik.

Det finns olika nivåer på körkortet, beroende på vad man ska jobba med. Utbildningen innehåller både praktiska och teoretiska delar. Man får lära sig om säkerhetsföreskrifter och andra bestämmelser, personlig utrustning och hur sågen ska vara utrustad samt avlägga fältprov.

Josefin Skott Thudin har till att börja med få lära sig hur sågen är uppbyggd.

– Vi gick igenom var alla delar sitter, lärde oss vässa kedjan på rätt sätt och de olika säkerhetsdetaljerna på sågen, berättar hon.

Hon har fått lära sig göra ett säkerhetstest som utförs innan man börjar såga, hur hon ska starta sågen på ett säkert sätt, träna sig på att kvista, såga trissor, instick tvärs och längs fiberriktningen, riktskär samt att göra fällskär.

undefined
Det är mycket matematik när man ska fälla ett träd. Här mäter hon brösthöjdsdiametern.

– Det tar ett tag innan man blir bekväm med sågen. Man är inte van att hålla i så där farliga saker, så det har varit lite nervigt att man ska göra sig illa.

Den här dagen är det fjärde och sista kurstillfället och hon ska få fälla ett träd på egen hand.

– Det blir spännande, säger hon.

undefined
Först skottar Josefin Skott Thudin upp runt trädet hon ska fälla.

Det är nu dags att bege sig till skogen och de lastar in vad de behöver ha med sig i var sin bil.

De parkerar på en skogsväg och Josefin Skott Thudin går ut till trädet som Anders Riström har sett ut. Hon skottar marken fri från snö runt trädet och röjer även två reträttvägar så att hon snabbt kan backa till en säker plats när trädet faller. Hon får bedöma vindriktning, bestämma fällriktning och kontrollera att det inte är grenar eller snö i trädkronan som kan falla ner på henne. 

undefined
Allt ska ske enligt konstens alla regler, annars kan det gå fel. Här mäter hon längden på riktskäret.

Sedan gäller det att mäta med måttband och räkna. Brytmån, riktskär och gångjärn – det är komplicerad matematik och ingenting lämnas åt slumpen.

undefined
Anders Riström visar hur man startar sågen på ett säkert sätt med Säker skogs rekommenderade metod.

– Det första hon ska tänka på är sin egen säkerhet så att hon kan komma hem till sina barn efteråt utan att ha skadat sig, säger Anders Riström.

Handtaget på motorsågen ska hon ha mellan låren när hon startar enligt Säker skogs rekommenderade startmetod. Sågen ska vara försedd med skydd mot ofrivilligt gaspådrag.

Obligatoriska kläder är sågskyddsskor, sågskyddskläder, valfri jacka, säkerhetsklassad reflexväst, öronskydd, hjälm med visir och handskar. Hon ska också ha med sig ett första förband.

Efter en halvtimme har hon förberett allt och kan sätta igång med trädfällningen. Trädet faller tjusigt åt exakt rätt håll mot märkkäppen som de hade ställt ut 15 meter bort som markering för tänkt nedslagsplats. Efteråt gör hon en segergest.

– Det var roligt, säger hon.

undefined
Trädet som Josefin Skott Thudin har fällt faller åt exakt rätt håll.

Uppdragen lär inte vänta på sig.

– Min mamma vill anlita mig nu och grannen har sagt att han har träd som han vill ta ner.

undefined
Efteråt den lyckade trädfällningen är Josefin Skott Thudin glad.
Motorsågskörkort

Det finns flera olika nivåer för motorsågskörkort. A och B är de två grundnivåerna.

Nivå A: Ger de kunskaper och färdigheter som krävs för att använda motorsåg på ett säkert sätt vid enklare sågarbeten, till exempel vedkapning och sågning i rent trä i samband med byggarbeten.

Nivå B − trädfällning grund: Ger de kunskaper och färdigheter som krävs för att på ett säkert sätt använda motorsåg vid normalt skogsarbete med trädfällning, kvistning, kapning samt kännedom hur man hanterar fastfällda träd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!