Elever blev ett med naturen

Bildelever från Norrbotten fick på torsdagen lära sig mer om jordkonst genom en workshop på Sunderby folkhögskola. "Världens mest ödmjuka konstform", menar workshopledaren tillika konstnären Lars Lundkvist.

Foto: Eija Dunder

Jordkonst2015-03-19 18:40

Jordkonst (eller på engelska, land art) handlar om att gå ut i naturen och med hjälp av det som finns där skapa konst. Det kan röra sig om att skapa en perfekt cirkel med barr, ett äggliknande föremål av hundratals stenar eller att arbeta en vecka med att hitta den perfekta fotovinkeln på en kotte. När Lars Lundkvist ska beskriva konstformen är det med ord som ödmjuk, facitlös, fri, magisk eller vacker.

Själv fastnade han för jordkonst när han och ett gäng kollegor hyrde in en finsk professor och isolerade sig i en stuga utanför Arjeplog.

– Du kan inte öppna massa böcker och se vad du ska göra. Historiskt sett finns det hur mycket måleri och klassisk skulptur som helst. Landarten är oerhört mycket friare. Jag har aldrig varit med om att det har skapats något som inte godkänts.

– I och med att det inte finns något facit tror jag att den egna kreativiteten och det egna förhållningssättet till uttrycket är enklare att hitta. Det finns inte gränser eller förutfattade ramar, säger han.

Efter att ha hållit en föreläsning om vad jordkonst är för något skickade han ut elever från bildgymnasium i länet för att skapa in egna verk. Varje verk skulle ha en berättelse bakom sig.

– Jag kommer säkert lära mig massor när jag står och tittar på de slutgiltiga verken. Jag kommer få se saker jag aldrig sett förut, och bara det glädjer mig oerhört, säger han.

Ida Hägglund och Dennis Ylivainio ingick i en grupp som hade beslutat sig för att skapa ett samhälle. En snöhög fick agera berg, den smälta isen som bildat en vattenpöl nedanför berget blev en sjö. I början av skapelseprocessen bestod samhället av bland annat is och grankvistar.

– Jag blev överraskad över vad man kunde göra. Jag tror man kan tänka mer utanför lådan för man får inget material att jobba med utom med det som finns och det kan öka kreativiteten, säger Ida Hägglund.

Workshopen är en del av ungdomsprojektet Face Me III, som pågick under torsdagen på Sunderby folkhögskola. Utöver jordkonstföreläsning och workshop hölls en föreläsning om rätten att inte bli diskriminerad och vara sig själv. Eleverna hade även vernissage senare under kvällen. Nina Hägglunds konstverk Into the wild är inspirerat av filmen och boken med samma namn, där en man flyr från civilisationen.

– Jag bor i Luleå och då kan man vilja komma bort och se andra grejer. Men den handlar också om min bror som nyligen gick bort, saker kan förändras så fort, säger hon.

Naturkonst som föddes på 60-talet

Jordkonst, eller land art alternativt earth art, har sitt ursprung i slutet av 60-talet. Ett antal konstnärer ville ta sig bort från galleriorna och kommersen runt konsten.

Man gick då ut i naturen och skapade konst med hjälp av det som fanns där.

Materialet skulle gratis och finnas på plats. Konsten skulle vara tillgänglig för allmänheten.

Exempel på material som kan användas i jordkonst är grenar, stenar, vatten, is eller snö.

Rörelsen har ett antal mer kända konstnärer, varav en är Andy Goldsworthy. Hans verk skapas ofta bara med händerna, tänderna och naturredskap han hittat på platsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!