Nej, det framgår med önskvärd tydlighet att uppväxten i Luleå aldrig passade Magnus Västerbro som varken lockades av friluftsliv, bilar eller sport. Hans största intresse var att läsa och senare spela rollspel, "med andra nördar", som han själv uttrycker det.
Nu hyllad författare till populärhistoriska böcker som "100 historiska händelser", "Pestens år", "Svälten" och nu senast "Tyrannens tid", kan han se tillbaka på sin uppväxt med en nyktrare blick.
– Då trodde jag att det var fel på Luleå. Nu vet jag att vi är många som växer upp på mindre orter som behöver något annat. Troligen hade det varit annorlunda om jag vuxit upp idag eftersom Luleå förändrats mycket sedan 1980-talet. Nu finns fler sammanhang jag skulle känna mig hemma i, säger han på plats i sin forna hemstad och avslöjar att en ny bok kommer ut i början av oktober.
– Det är en blandning mellan fiktion och fakta. Mer vill jag inte avslöja, säger han.
Och vägen från uppväxten på Hertsön, som yngst av fyra bröder, till prisbelönt författare har så här i bakspegeln följt en röd tråd – via studier i historia, statsvetenskap och slutligen en examen från journalisthögskolan i Göteborg – har skrivandet alltid uppfyllt hans tid.
– Förutom att umgås med mina två döttrar är jag bara riktigt tillfredsställd när jag skriver. Jag tänker ibland att jag ska ta en paus från orden, men blir snabbt rastlös och grinig. Då säger min fru åt mig att börja skriva igen, säger han.
Sedan tre år tillbaka kan han försörja sig som författare – det liv han drömde om som elev på Hertsöskolan eftersom han ansåg att vanliga arbeten var trista. En lyxig tillvaro fri från krav på att vara på en viss plats, en viss tid.
– Som journalist har jag alltid haft svårt att bli tillsagd vad jag ska göra. Jag tycker verkligen inte om när en ansvarig utgivare petar i mina alster. Därför har jag nästan uteslutande jobbat som frilans, säger han.
Friheten att äga sin tid har därför varit en stark drivkraft. Att själv välja de ämnen som intresserar honom och där hans ungdomliga intresse för historia och litteratur inom genrerna skräck och fantasy spillt över på hans författarskap.
– Jag skriver i skräcktraditionen även om det är händelser ur verkliga livet och utan övernaturliga inslag. Alla mina böcker handlar om apokalyptiska händelser som svält, krig, pest och förtryck, där den senaste boken "Tyrannens tid – Om Sverige under Karl XII" innehåller alla skräckscenarion samlat i min skildring av de dramatiska åren 1700-1721, tiden då stormakten gick under, säger han.
Genomgående är det de mänskliga perspektivet som står i fokus för hans berättande. Historien skrivs ju som sagts av vinnarna och då främst rikt folk och maktens män. Därför har Magnus Västerbro fått vända sig till dystra källor för att hitta levnadshistorier som beskriver allmogens vardag vid stora historiska händelser.
– I rättegångsprotokoll har jag hittat berättelser, liksom hos vissa präster och inte minst en prästhustru i Skåne som beskrivit vardagen under Karl XII.
Det var under arbetet med hans första bok "100 historiska händelser" som han hittade energi och andra infallsvinklar inom det historiska fältet, den boken följdes av "Pestens år" – en populärhistorisk berättelse om det sista stora pestutbrottet i Sverige som skedde i Stockholm 1710.
– 45 procent av befolkningen dog inom bara några månader. Ett äkta skräckscenario, säger han.
"Pestens år" följdes sedan av "Svälten" som berättar om missväxten under åren 1867-69 och som är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia. Den bok som belönade honom med Facklitterära Augustpriset 2018.
– Rent konkret innebar priset att försäljningen av mina böcker ökat och att jag just nu kan försörja mig som författare. Det är en lyx jag hoppas håller i sig. Jag vill verkligen inte börja kränga artiklar igen, säger Magnus Västerbro.