Haparanda laddar för Vinterglöd

Årets upplaga av Vinterglöd startar på måndag. Under elva festivaldagar i Haparanda bjuds det på teater, utställningar, modevisning och brunchbio. Dessutom gör Raubtier sin turnépremiär i Folkets hus.

REDESIGNAT MODE.Elever från Handelsakademin kommer att ha modevisning. Gabriella Urban, Linda Svensson, Andrea Matsson, Sara Lindberg.
Sittande från vänster: Sanne Petersen, Kajsa Almgren och Isadora Larsson.

REDESIGNAT MODE.Elever från Handelsakademin kommer att ha modevisning. Gabriella Urban, Linda Svensson, Andrea Matsson, Sara Lindberg. Sittande från vänster: Sanne Petersen, Kajsa Almgren och Isadora Larsson.

Foto: Nils Jönsson

Haparanda2014-02-13 15:54

Från och med måndag får kulturen särskilt stort utrymme i Haparanda under elva dagar. Festivalen Vinterglöd har blivit en verklig tradition efter att ha hållits i cirka 20 år.

– Vi vet inte exakt hur många år det är. Men det är en lång tradition som vi har av att arrangera något på vintern, och vi har försökt att ha den som Haparandas egen festival, säger Pia Suonvieri, producent för Vinterglöd.

Besökarna kommer bland mycket annat att kunna ta del av poesi, dans, konserter och teater.

– I år har vi ett väldigt blandat program med någonting för alla, säger Pia Suonvieri .

En trubbadurkväll på ungdomens hus startar upp festivalen måndag den 17 februari. På onsdag ställs iskonst ut i Stadsparken, författaren Eileen Rönnlund-Holmgren besöker Haparanda Stadsbibliotek och projektet Gamla stan öppnar upp Storgatan för utställningar, musik och design.

Elever från Handelsakademin ordnar då en modevisning med redesignade kläder. Linda Svensson är en av eleverna.

– Vi utbildar oss till handelskommunikatörer och har haft ett projekt där vi designat kläder av befintligt material. En gardin kan bli till en kostym och en tapet en kjol, till exempel. Det är väldigt många olika former av tyger vi har använt, och allt är miljövänligt och ekologiskt, säger hon.

Modevisningen lyfter fram designen och ska underhålla publiken, men även väcka tankar kring miljö och återvinning.

– Vi hoppas på en rolig show, men också att man ska se att man inte behöver slänga allt man har hemma, utan att det går att återvinna det till något annat, säger Linda Svensson.

Torsdag den 27 februari utlovas full fart i Folkets hus när Haparandabandet Raubtier drar igång sin Sverigeturné.

– Vi har Raubtier som startar sin turné här, det kommer att bli riktigt ös här i huset, så att taket lyfter. Vi är jättestolta över att vi har dem här, säger Pia Suonvieri.

Hela festivalprogrammet finns på Haparanda kommuns hemsida.

FAKTA: Vinterglöd

Vinterglöd är en festival som har hållits i Haparanda på vårvintern i cirka 20 år. I år pågår den mellan den 17 februari och 2 mars.

Kommunen, Haparanda teaterförening, Sverigefinska folkhögskolan, Handelsakamemin, Ungdomens hus och Svenska kyrkan är några av arrangörerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!